June 27, 2011

.::Uji Tahap KeJAWAan Anda::.

Abah aku Jawa, mama aku Banjar.. Tapi memandangkan kami sekeluarga dah lama berhijrah ke Pahang, kami anak-anak abah dan mama dah lama tinggalkan penggunaan bahasa Jawa or Banjar.  Hari ni sorang sepupu aku post status dlm bahasa Jawa. Terasa sangat rugi sebab x pernah belajar & cuba untuk belajar bahasa ibunda abah & mama.. Satu perkataan je yang aku paham, 'kangen'. Huhu... Haniff pun orang Jawa, tapi sama mcm family aku, dah x praktikkan bahasa tu sehari-hari. Ni aku copy paste status yg abang sepupu aku tu tulis... 

Ada orang Jawa kat sini? Kalau ada, tolonglah translate.. Hehe..

As salam wahai konco-konco karo sedulur. 
Mogo di paringi waras. 
Wong sing apik, hati ne mulio, mikir sing bening, 
ngomong sing bener, nolong wong susah, sedekah sing okeh dan ikhlas. 
Orak nyusah ke wong lain, kerjo ne kenteng, 
urep pe menyumbang, mati ne akeh wong kangen. 
Mogo doso di ampuni Pengeran..

June 21, 2011

.::Bye-Bye Ijam::.

We already released Ijam in the wild, for good.. Ijam tak makan since kami decided nak jaga dia, so kami pun lepaskan Ijam dalam semak depan umah..

Even though we've been together for only 3 weeks, I've already missed him so much..

Ijam... T__T

June 16, 2011

.::Ijamku::.

Update on Ijam.

Hari ni dapat bagi Ijam minum & mandikan Ijam..

Masih berusaha memberanikan diri utk pegang Ijam.

Hari ni pegang jauh2 pakai kayu 2 kaki panjangnye. Huhu..

June 15, 2011

.::Senyap Anak-Anak Anjing::.



Hush Puppies = Senyap Anak-Anak Anjing

Aku minta sorang member translate & teka brand. 

Dia jawab, Shut Up Dogs.

Kan jauh tu??

Hmmm.. Brand baru, mungkin.

June 14, 2011

.::Introducing Ijam::.

Tak cukup dgn 3 ekor kucing kat rumah, hari ni aku nak perkenalkan Ijam, pet baru kat umah kami.

Hi.. I'm Ijam. Nice to meet you.

Ijam ni dari family Green Whip Snake. Tak berbisa & memang jenis ular yg pasif. My lil bro ternampak Ijam melingkar kat pokok bunga kat halaman rumah kitorang. So dia decide nak tangkap & jaga Ijam.  

Kami plan nak beli rumah yg besar sikit untuk Ijam.. =)

June 03, 2011

.::Dapat Buffered Lagi::.

Thank you Nuffnang, walaupun dah lama tak update & makin kurang idea utk update,tapi still dpt buffered..

=)