June 27, 2011

.::Uji Tahap KeJAWAan Anda::.

Abah aku Jawa, mama aku Banjar.. Tapi memandangkan kami sekeluarga dah lama berhijrah ke Pahang, kami anak-anak abah dan mama dah lama tinggalkan penggunaan bahasa Jawa or Banjar.  Hari ni sorang sepupu aku post status dlm bahasa Jawa. Terasa sangat rugi sebab x pernah belajar & cuba untuk belajar bahasa ibunda abah & mama.. Satu perkataan je yang aku paham, 'kangen'. Huhu... Haniff pun orang Jawa, tapi sama mcm family aku, dah x praktikkan bahasa tu sehari-hari. Ni aku copy paste status yg abang sepupu aku tu tulis... 

Ada orang Jawa kat sini? Kalau ada, tolonglah translate.. Hehe..

As salam wahai konco-konco karo sedulur. 
Mogo di paringi waras. 
Wong sing apik, hati ne mulio, mikir sing bening, 
ngomong sing bener, nolong wong susah, sedekah sing okeh dan ikhlas. 
Orak nyusah ke wong lain, kerjo ne kenteng, 
urep pe menyumbang, mati ne akeh wong kangen. 
Mogo doso di ampuni Pengeran..

No comments: