December 16, 2010

.::Murahkan Rezeki::.

"Ya Allah, turunkanlah hidangan bagi kami dari langit sebagai keraian, iaitu bagi orang-orang yang bersama kami, dan yang hidup selepas kami, serta menjadi bukti atas kekuasaan-Mu, berilah rezeki untuk kami, kerana Kau sebaik-baik pemberi rezeki.."

"Ya Allah, sekiranya rezeki kami berada di langit, maka turunkanlah ia, jika ia ada di bumi, keluarkanlah ia, dan jika ia ada di dalam lautan, munculkanlah ia, sekiranya rezeki kami ada di tempat yang jauh, maka dekatkanlah ia, jika ia sedikit, banyakkanlah ia dan jika caranya sukar untuk sampai kepada kami, mudahkanlah ia, serta pindahkanlah rezeki tersebut kepada kami dengan kemuliaan, kepemurahan dan kebaikan-Mu, dengan rahmat-Mu, wahai yang Maha Mengasihi di antara yang pengasih.."  Amin.

*doa dibaca setelah selesai membaca surah Al-Waqi'ah.  Semoga ibadat kita semua diterima oleh Allah..

November 02, 2010

.::berGigihlah::.

Penakik pisau seraut
Ambil galah batang limbungan
Seludang ambilkan nyiru
     Yang setitik jadikan laut
     Yang sekepal jadikan gunung
     Alam terkembang jadikan guru

*amalkan sikap positif untuk terus gigih melakukan sesuatu tugas dan sentiasa bersedia untuk belajar pada setiap kesempatan..

November 01, 2010

.::Carved In Stone::.

There is a story round on the internet about two friends who were walking through the desert.  During some point of the journey they had an argument, and one friend slapped the other one in the face.  

The one who got slapped was hurt, but without saying anything, he bent down and wrote in the sand:
TODAY MY BEST FRIEND SLAPPED ME IN THE FACE.

They kept on walking until they found an abandoned oasis.  However, there was a little pool so they decided to take a bath.

The one who had been slapped got stuck in the mire and began to drown, but the friend saved him.  After he recovered from the near drowning, he wrote on a stone:
TODAY MY BEST FRIEND SAVED MY LIFE.

The friend who had slapped and later saved his best friend asked him, "After I hurt you, you wrote in the sand and now, you write on a stone.  Why the difference?"

The friend replied, "When someone hurts us, we should write it down in sand where winds of forgiveness can erase it away.  But, when someone does something good for us, we must engrave it on stone where no wind can ever erase it"

LEARN TO WRITE YOUR HURTS IN THE SAND AND TO CURVE YOUR BLESSINGS ON STONE..

September 17, 2010

.::Free Cholestrol::.

Ini kisah benar.

Adik lelaki aku kuar shopping dgn abah, sehari sebelum raya. Memang ramai dalam shopping mall.. Melayu, India, Cina, Asli.. Semua kaum ada. Maklumlah.. 1 Malaysia.

Seorang lelaki Asli mengambil sekotak kurma.. Tertulis pada kotak.. "FREE CHOLESTROL". Masa di kaunter pembayaran, lelaki Asli menunjukkan tulisan "FREE CHOLESTROL" kpd cashier dengan harapan mendapat barang "FREE".. 

Hmm.. Lelaki itu hanya faham maksud "FREE".. Dan tak faham maksud "CHOLESTROL".. 

Puas juga kakak cashier tu nak terangkan bahawa tiada barang "FREE" kalau beli sekotak kurma yang hanya "BEBAS KOLESTROL"... Hee..

.::Wahai Hati, Tenanglah::.

Benarlah.. Kerana tidak bersyukur dengan apa yg kita miliki, hati kita tidak tenang.. Kerana tidak ikhlas melakukan sesuatu, hati kita celaru.. 

Tenanglah wahai hati.. Belajar untuk bersyukur.  Belajar ikhlaskan hati.. 
Yakinlah, kepahitan yang dilalui akan berakhir dengan kemanisan, insyaAllah..

September 16, 2010

.::Salam Aidilfitri::.


Salam Aidilfitri dr Adawiyah Hairuni & keluarga..

September 08, 2010

.::Hoho..Stalker???::.



Ye.. Tahniah kerana anda sangat bersungguh-sungguh mencari saya.  
Info yg diberikan oleh anda kepada Pakcik Google untuk mencari saya sangat TEPAT!!!!

.::Salam Aidilfitri::.


Ucapan Salam Aidilfitri dari kami,
Mohd Haniff Hamid &
Rabiatul Adawiyah Mohd Hairuni

Semoga Aidilfitri tahun ini membawa seribu pengertian buat kita semua.

SALAM AIDILFITRI
Maaf Zahir & Batin

August 22, 2010

.::Patriotism::.

Ye.. Sudah 3 minggu bergelar 'teacher'.. Kekangan masa amat menyukarkan aku untuk update blog.  Tapi aktiviti di sekolah semalam wat aku berkobar-kobar nak kongsi gambar-gambar kenangan ni dengan korang.

Aktiviti menghasilkan banner sepanjang 90 meter sempena menyambut 31 Ogos. Setiap kelas diberi kain putih sepanjang 7 meter untuk menghasilkan banner. Luckily my class dapat lukis bendera. Walaupun adik-adik ni semua letih berpuasa, namun semangat patriotik tu tetap berkobar-kobar..

Seronok mengecat..

Almost done.. =)

Meriah kan? Bendera kami paling cepat siap. Hehehe..

Ok. Sila cari mana satu cikgu.. Haha..

Guru kelas Tingkatan 2B2 dan ahli-ahlinya..

Thanks a lot guys.. Kenangan yg akan aku simpan sampai bila-bila...

August 13, 2010

.::Can't Wait::.

Arrived KL last night. I'm at UM now, waiting to meet my supervisor this morning..

Glad that I'm here today.. Gonna break fast with all of my siblings except the youngest one.

Kak Ayu, Abg Zaki, Along, Angah, Hana, Shahir.. Can't wait to meet you guys!!!

August 06, 2010

.::Update::.

Genap seminggu bergelar teacher, cikgu, ustazah.. Dah dpt sesuaikan diri di tempat baru. Sedikit ilmu yg aku ada, aku harap dpt kongsi dgn adik2 aku.. Moga aku beroleh rezeki yg diberkati. Amin..

July 30, 2010

.::20sen @ 30sen::.

Public toilets. Ada yg 20 sen per entry. Ada yg 30 sen per entry. Oh ada juga yg masih free of charge. Perjalanan dr Kelana Jaya - UM menaiki tren setiap hari, mmg kadang2 aku menyinggah ke public toilets.

Masuk toilet 20 sen per entry.. WANGI sungguh.. Duduk lama-lama pun tak apa, tapi tak elok sbb toilet itu rumah syaitonirrajim..

Masuk toilet 30 sen per entry.. Alamak BUSUKnye.. Tahan nafas sampai biru wajah hitamku..

Beza 10 sen. Tapi yg lagi murah lagi wangi..

p/s: esok, pulang ke Maran, InsyaAllah for good, walaupun terpaksa ke UM sekali sekala.. Thesis belum settle.. 2 Ogos, lapor diri. Mula kerja. Doakan ini permulaan yg baik untuk aku. Thanks a lot family & Haniff kerana sentiasa support saya. Kalian la tulang belakangku.

Selamat tinggal Kuala Lumpur.

July 26, 2010

.::Fix You::.

Coldplay - Fix You

When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down on your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down on your face
And on your face I...

Tears stream down on your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down on your face
And on your face I...

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

July 24, 2010

.::Kerja Kerja Kerja::.

Baiklah.

Saya sudah mahu mula kerja. 1hb Ogos saya perlu lapor diri.
Saya pernah berada di sana suatu ketika dulu. 12 tahun lalu.
1998-1999. Sempat 2 tahun sahaja. Kemudian perkara buruk berlaku.
Dan saya berpindah. Saya mula membenci tempat itu. Sehinggalah sekarang.

Tetapi saya perlu kembali lagi ke situ. Biarlah saya buktikan.
Saya telah berjaya walaupun tidak berada di sana utk jangka waktu yg lama.

Oh. Pengajaran ada di sini.
"Janganlah kamu membenci suatu tempat itu,
kerana mungkin satu hari nanti, kamu perlu kembali.
Dan akhirnya di tempat itulah punca rezeki kamu''.

Doakan saya.

p/s: Walaupun saya kecil, tolong jangan buli saya kerana saya ialah super duper senior kamu.
From now on, you can call me Miss Adawiyah.

July 19, 2010

.::TQ So Much Nuffnang::.

Banyak sgt Nuffnang bagi buffered lately,
banyak yg dah jadi metered..
tapi aku dah sgt tak aktif menulis blog..

Ape2pun.. Thanks a lot Nuffy. Sayang kamu..

p/s: kenapa hari ni lg bnyk perasaan sedih dr happy.. :(

July 16, 2010

.::Geng Awek Lebih Tua::.

...calling...

Saya  :  Abg, di manekah?
Dia    :  Kat gerai Cik Yah. A ajak minum. Pegi bertiga, dgn B skali.
Saya  :  Owh, tak makan? Cik Yah belanja ke?
Dia    :  Tak lah. Tadi dah makan, ni A ajak minum je. A cakap,
            Geng Awek Tua.
Saya  :  Ape???
Dia    :  A cakap, kitorang bertiga ni Geng Awek Tua. Kami kan 20.
            Awek abang umur 25.
            Awek si A tu kan 22.
            Si B pulak awek baru dia umur 23.
Saya  :  Sayang la yg paling tua ye. Hmmm...
Dia    :  Abg ckp kat diaorang, bukan TUA la.
            Tapi LEBIH BNYK PENGALAMAN.
Saya  :  Hahahahahahahaha.. Apekah??
Dia    :  Betul la.
Saya  : Ye la. Ok la. Minum la dulu. Luv u.
Dia    :  Luv u too.
Saya  :  Assalamualaikum.
Dia    :  Waalaikumussalam..

....tuanya aku....

Hmmm... Ade sape2 lagi nak join Geng Awek Tua tu?
Hahahahahahaha..

July 15, 2010

.::Perasaan|Hasad|Dengki::.

Aku tak dengki kat sesape. Ape yg aku ada sekarang, serba sederhana, insyaAllah buat aku rasa happy dan bahagia.. *BIG SMILE*

Thesis aku dah sampai final stage. Skang tunggu Supervisor check. Correction sana sini. Buang sana sini. Tambah sana sini. Tang discussion buat aku berpeluh. Stress tiap2 hari bagai nak gile (ini ialah luahan hati). 
Tapi insyaAllah tak lama lagi berbaloi-baloi la usaha aku selama hampir 2 tahun ni..

Thanks wat adik aku Ana yg sudi pinjamkan lappy sepanjang aku bertungkus lumus siapkan thesis. Semalam dah pulangkan lappy dia kat Puncak Alam.
(Na, tempat study baru ko tu freak betul. Seram. Patutla Alt***tuya kena bom kat sana..Huuuuu~~)

phD phD phD.. Ye. phD ini yg aku maksudkan sebenarnya. Bukan  perasaan hasad &dengki-mendengki. Ramai yang suruh aku sambung study lagi.. Aiyohhh.. Otak aku macam dah tak larat.  Pinjam otak korang pulak la boleh?? Huhu. Tapi keinginan tu tetap ada.. Kena fikir 85 juta kali baru leh wat keputusan.

Moga ALLAH permudahkan urusan aku dlm meneruskan perjalanan hidup seterusnya.

Thanks a lot pd semua orang2 sekeliling yg sangat supportive & sentiasa jd tulang blkg utk aku teruskan smua ni.

Kita hanya merancang. Kita fikir rancangan kita itu adalah yg terbaik. 
Tapi yg pasti, rancangan DIA adalah yg Maha Terbaik.

July 13, 2010

.::Aku Tak Rugi, Aku Dah Nak Kawen::.


Spain menang!!! Spain menang!! Tahniah la Paul the Octopus sebab ko selamat dari digoreng (kalo goreng pun mesti tak sedap sebab dia besar & mesti liat yg amat). Paul yg berotak tapi tak de akal fikiran tu pun leh jadi Tok Bomoh & terkenal satu dunia..  Huhu. Pelik.

Aku tak rugi bangun lewat mase final tu. Korang yg tgk dari awal mesti mengantok. Last2 mase tambahan lg setengah jam. Tgk setengah jam terakhir je aku rase dah berbaloi. Tahniah Spain & Paul..! 

Aku dah nak kawen. Ye. Betul lah tu. Aku dah nak kawen. Tapi aku tak tau bile. Hakhak. Tolong la jgn tanye aku soalan kawen ye kawan-kawan. Jawapan aku same je. 

"Aku memang dah nak kawen...tapi tak tau bile.."

Hee.. Chow bebeh.

July 01, 2010

.::Bukan Senang Nak Senang::.

Salam kawan-kawan. Its been a while. Dah lama tak menyinggah & menulis di blog sampah ni..  Banyak sebab, yg paling utama ialah takde internet connection di rumah. Terpaksa ke satu-satunya cc yg ada kat bandar Maran ni. Connection di cc? Jangan ceritalah.. Kura-kura seberang jalan pun lagi laju dr connection ni (tadi terserempak sekor kura-kura on the way nak ke bandar. Comel..)

Bak kata orang tua...

Bukan senang nak senang, tapi nak susah tu senang..
Pikir banyak kali, muhasabah diri.. Memang ada betulnya.

Banyak sgt dugaan yg menimpa, especially pd family.. Berat sgt tgk abah & mama tanggung semua. Bukan tak nak bantu. Kalau boleh nak suruh abah & mama duduk rumah je. Goyang kaki. Abah tak payah susah-susah bukak warung kopi smpai jam 1pagi tiap-tiap hari. Mama pun tak payah susah-susah bangun awal nak siapkan nasi lemak & kuih muih utk niaga..

Apa yg berlaku, mungkin ada hikmahnya. 

Tersentuh dengar kata-kata mama semalam.
"Kita susah sekarang, insyaAllah esok-esok, ada la rezeki kita..."

Mama.. Ada JANJI.

June 17, 2010

.::UWAAAAAAA...!!!!::.

I need a new lappy...  :(

June 01, 2010

.::KO APEHAL?::.

Aku tak puas hati sungguh la dengan manusia2 yg suka terjah orang tak tentu pasal ni..

Ko apehal ha? Baru 1st time masuk blog sampah aku ni, tetiba nak sound semacam. Ko ade masalah dgn aku ke? Nak sound orang pun, berhemah la weh... Jangan masuk, tak bagi salam terus nak sound! Ko tak kenal aku, jangan nak judge aku okey!!

p/s: sesape yg terasa tu, kalau meluat masuk blog sampah aku ni, cepat2 la langkah keluar. Tak payah nak sound tahpape. Kenal pun tidak.. Geli matttt!! Nak sound, sila berhemah ye.. Bagi salam dulu sebelum masuk rumah orang... Kalau hebat sangat, mesti tau BERADAB...

.::KO NAK INTAI APE HAA??::.

Tahun lepas rumah kami pernah dimasuki pencuri. Dan kejadian tu buat aku betul2 trauma sbb aku org pertama yg menyedari kehadiran pencuri tu dlm umah kami.. Pencuri tak sempat curi ape2, tapi dia acukan pisau tajam kat abah aku sebelum dia lari keluar dr rumah kami. Cuak sangat. Aku sgt trauma sampai skang.

Semalam sekali lagi family aku dikejutkan dgn penemuan tangga kayu yg agak misteri, ditinggalkan di belakang umah kami.. 

Ha ni la tangganye ye. Ditemui pagi semalam oleh mama.. Tangga tu kami biarkan di tempat asal, tanpa dialih mahupun disentuh oleh sesape. Agak freak ye.. Kami syak ade orang nak selinap masuk rumah kami lagi utk mencuri buat kali kedua..

Malam tadi, dlm kul 11.45 malam kami wat keputusan utk bawak masuk tangga tu dlm umah. Tapi sekali lagi kami dikejutkan bile tangge tu dah hilang dr tempat asalnye. Kami yg cuak ni pun tak tentu tidur malam tadi, takut ade orang masuk umah..

Awal pagi tadi, tangga tu ditemui di lokasi lain dlm kawasan rumah kami, iaitu bersebelahan bilik tempat aku dan adik2 aku Ana n Una tidur tiap2 malam.. Memang sah. Aku tak tahu entah berapa lama dah hamba ALLAH ni buat keje ni kat umah kami. MENGINTAI.

 Tangge ni dah berubah kedudukan. Jauh dari tempat asal ia ditemui..

Ini demo ye. Aku try sandarkan tangga ni kat dinding umah n panjat. Memang nampak segalanye dari tingkap..

KO NAK INTAI APE HAAAA????
Buat orang rase tak tenang & tak selamat berada dalam rumah sendiri!!

Sedarla wey. Ko intai orang, YANG MAHA KUASA tu dok intai perbuatan buruk ko jugak!!!

May 31, 2010

.::Terima Kasih Chenta::.

Sangat happy hari ini.. Thanks my dear :)

May 25, 2010

.::Modread - Neeruza Ozawa::.

Lagu best from Modread lagi... Sangat addicted kpd Modread skrg.. Layannn..

.::Modread - Cerita Sedih part II

Minta maaf ye kawan-kawan.. bukan tak nak bagi link lagu yg digilai ramai ni.. Tapi macam x proper je kan if aku bg link free. Hehe..

By the way sape2 yg rase memang nak sangat lagu ni, boleh search and download via korang punye handphone canggih masing-masing ye.. 

Especially kepada pengguna Maxis. Leh search kat Maxis Music Unlimited. RM3 sahaje. 

Support muzik tempatan. Support indie!!

May 24, 2010

.::Rindu::.

Rindunya nak menulis panjang dlm belog sampah kesayangan ni..

Tapi keadaan sangat tak mengizinkan....

p/s: Congratz Shahir AF8 yg kacak & bersuara jantan coz menang Peugeot sejibik.. muda2 dah dpt kumpul harta.. (mama aku excited sgt Shahir menang) :p

May 23, 2010

.::Alahai Nuffnang::.

(Alhamdulillah rezeki)

Tapi....

Time lappy dah rosak, time susah nak dapat surf internet..
Time tu jugak la dia nak bagi buffered banyak2..

Hurmmmmm......

May 19, 2010

.::Tak Update::.

Blog ini akan ku tinggalkan buat sementara waktu atas sebab-sebab yg buat aku menyampah nak explain..
Semoga kawan-kawan semua gembira dengan kehidupan masing-masing.. Bye2.

May 10, 2010

Modread - Cerita Sedih


 Cerita Sedih - Modread

Suara tangisan pelangi
Seakan memanggil 
Engkau pulang ke arahku
Menutup segala yang menimbulkan luka

Walau kau telah ku miliki
 Dan apa ku mahu
Dan kau mahu berjauhan
Lantas kita tenggelam ke arah dunia lawan

Biar waktu dulu
Jadi penawar cerita kita
Yang kau dan aku tersenyum
Menghalang hitam menjadi kelabu

Teruskanlah kisah
Kita yang telah lama terbina
Dan bakal jadi sejarah
Terbangkan engkau dan aku ke sana

p/s: terbaik dari Modread. thanks to my lil brother coz sanggup korbankan RM3 utk mendownload full version lagu ni. hehe..

p/s: I hate losing someone I love

May 05, 2010

.::Power Ranger Merah::.

Haniff sgt excited nak tunjuk pics ni kat aku last week.. Layann..

Power Rangers Merah berbeza saiz..

Power Ranger Merah bersaiz kecil dibelasah oleh 
Power Rangers Merah bersaiz gergasi..

Hehe.. Sangat comel pics ni. Aku pun tergelak bila tgk. 1st pic tu, Haniff and his junior kat maktab. Sangat ketara perbezaan saiz mereka.  2nd pic tu pulak, Haniff dgn junior & one of his classmate.

Power Ranger Merah bersaiz kecil, 
saya selaku Power Ranger Purple tetap sayang kamu.

Hehehe...

May 04, 2010

.::Power Ranger Hijau::.

Power Ranger Hijau saya ; Haniff

Missing you, so damn much.

p/s: esok ade surprise. saya nak perkenalkan Power Rangers Merah pula.

=)

.::Body Figure : 30-22-32::.

Seperti biasa selain bukak FB, aku rajin gak bukak YouthSays utk tgk campaign2 baru yg leh dipromote.. Sambil-sambil tu aku usha jugak la discussion community Youthsays ni..

Ade sorang hamba Allah ni bertanya tentang SIZE 0. SIZE 0 = Figure badan 30-22-32. Hamba Allah ni bertanya pendapat, adakah ok bersaiz 0.   Salah satu komen pd soalan tu wat aku sangat sentap.. It wrote:

"Stick figures are a no no. In fact they look more like walking zombies rather than human.. Human should have at least some meat and flesh, not bones!"

Huarghhh..! Sangat sentap & terasa dengan statement di atas. Salah ke bersaiz 0 dgn figure 30-22-32 sampai nak samekan golongan kami ni dengan zombi kampung pisang yg sedang berjalan?

Uhuk.. Aku tau la aku tergolong dalam golongan perempuan bersaiz 0, tapi sgt sedih dgn statement mamat neh.. Bukan tak usaha utk tambah berat, dah usaha sehabis baik, tapi masih belum bertambah berat badan aku ni. Bukan saja faktor makan, mungkin ada faktor lain yg sebabkan aku tak gemok walaupun dah makan dengan kuantiti yg banyak. 

Mungkin stress dgn study dgn thesis. Mungkin memang genetik keluarga yg buatkan aku mmg tak boleh gemok dlm usia skrg. (Mama aku kurus gila sebelum kawen, dah kawen & beranak ramai, baru kembang. Kakak aku pun kecik je walaupun dah ade 2 org anak, mcm figure anak dara.)

Ada sape2 boleh bantu macamane nak tambah berat badan dgn cara yg sihat tak?

p/s : kurus pun kurus la, asalkan sihat.

May 03, 2010

.::Terkesan::.


Lappy kesayanganku dah rosak.. Sangat sedih.. Sangat terkesan.. 7 tahun dia temankan aku.. Since awal degree sampai la nak abih masters ni.. Tak sempat nak siapkan thesis masters dgn lappy tu, ajalnya sampai tanggal 1 May.. Hari Pekerja. Orang lain bercuti, lappyku bercuti sampai bila-bila...

Kematian Asus memberi impak besar dalam hidupku..

Bye2 lappy ku sayang..

April 30, 2010

A.P.I - Pelita

Waaaah.. Terbaek la lagu ni. Tahniah A.P.I - Angkatan Pemuda Indie.

Selagi jasadku belum terkubur
Selagi tubuhku belum ditimpa uzur
Pantang datuk nenek moyangku
Berundur!

p/s: NOH, I love you! Hehe..

April 29, 2010

.::Dari-Nya::.

Kekuatan, ketenangan, & kebahagiaan.. 

Semuanya daripada Allah...

April 28, 2010

.::Harta Karun Kesayangan::.

Korang mesti ade simpan barang kesayangan yg korang dah guna sekian lama & sayang sgt2 dgn barang tu kan? Hari ni aku nak tunjuk harta karun paling berharga dlm hidup aku sejak aku berumur 12 tahun. 

Kamus Dwibahasa Oxford Fajar Edisi Kedua. Kamus skrg dah edisi ke-berapa agaknye eh? Kamus ni ialah hadiah masa aku darjah 6. Aku dapat No.1 dalam kelas. Dapat kamus ni masa majlis penyampaian hadiah kat sekolah. Aku dah 25 skrg, maknanya kamus ni dah berada dgn aku selama 13 tahun. Lame tu..

Aku dah balut kamus ni guna kertas kilat-kilat kaler merah oren mase Form 2. Mase tu isinya pun dah tercabut dari kulit. Aku pernah gam balik, tapi tercabut semula. 


Tengok ar.. dah jadi 3 bahagian. Haha. Sayang giler dgn kamus ni. Sejak aku Form 1 sampai la aku smbung masters ni, hampir setiap hari aku bawak kamus ni dlm beg study aku. Pegi library, pegi kelas aku tak pernah tinggal kamus ni.


Aku suka English Language since sekolah rendah lagi. Teacher aku garang. Miss Choo Swee Phing namenye. Rindu sangat kat teacher ni, pernah cari tapi tak jumpa. Lost contact lepas aku tamat sekolah rendah. Sejak aku blajar dgn Teacher Choo, aku memang minat English Language. 

Kenangan paling aku tak boleh lupe mase skolah dulu ialah aku satu-satunya student yg dpt A utk subjek English kat sekolah masa PMR. Abis bangge arr mase tu. Dapat jadi tokoh pelajar lagi. Heheh.  Dan mase amik result SPM, teacher yg mengajar aku datang kat aku & peluk aku kedap gile walaupun mase tu aku tak tengok result aku. Teacher bisik, "congrats, you got A1 for English.." 

Aku ingat lagi, tiap kali nak exam English Language, aku akan selak dan baca kamus ni utk dapatkan vocab baru. Macam tu la yg aku buat setiap kali nak exam. Baca kamus.

p/s: Bila pikir balik, macam pelik je. Aku suka baca kamus. Haha

April 26, 2010

.::Blog Sampah Ini Dah Genap Setahun!!::.

Huarghhh!! Tergerak hati nak tengok tarikh first entry kat blog ni & tercatatlah tarikh 25 April 2009. Yep.. Happy Birthday to my blog, Ada Apa Dengan Adaniff yg sudah genap setahun semalam.. 



Setahun dengan 344 followers & 302 posts.. Something to be proud of.. 

Biarlah orang nak cakap blog aku ni blog sampah.  Biarlah orang tak suka aku tulis blog. The most important thing is this blog is my personal achievement and I'm happy with it.

Dan aku baru perasan Nuffnang dah bagi birthday present to my blog.  Dapat buffered earning for the first time! Haha.. Dulu, sangat mengharapkan buffered earnings ni, tapi skrg, dah jarang klik2. So dpt buffered pun dah tak berapa nak teruja..

Ape-apepun, thanks a lot Nuffnang sebab bagi hadiah kat blog sampah saye ni..


p/s: Blog aku, suka hati aku! Happy Birthday to Ada Apa dengan Adaniff!!

.::Bye Bye Usus Buntu::.

Haishhh... Lepas sorang, sorang lak yg sakit..

Day1 : Before surgery

Day 1: After surgery

Day 2

Khamis lepas Along kena buang appendiks.. Bak kate bibik, 'Oh.. Itu kalok di Indonesia namanya buang usus buntu'.  Aku la tukang jaga Along kat KJMC (Kelana Jaya Medical Centre). Akibatnye, banyak keje tertangguh & ini amat merisaukan. Uhuk..

Tak ade tanda-tanda awal Along kena appendiks. Perut sakit seawal jam 5 pagi, kul 7.30 dah admitted kat KJMC, then kul 11 pagi terus operate.. Gile drastik..

Along discharged semalam.. Bayaran utk 1 surgery & 3 hari di wad : RM7896.00.  Gile kentang mahal. Nasib baik KJMC tu ialah klinik panel utk company tempat Along keje.. Huhu.. Company bayar.. Tak de hal la..

Thanks to all nurses kat KJMC yg tolong jaga Along saye sepanjang Along berada di wad..

Saye sayang Along saye!

LOVE WORLD, LOVE SLOGGI

What do I love about the world?
The world is our temporary home..
I love the birdsong in the morning
I love the smells after the rain
I love the slow and peaceful nights..

Wow...! This is really a lot of used plastic bottles!
Aren't you guys worried of this used bottles crowded all over the place?
It is time to get rid of this used plastic bottles!

What to do with all of them?
Well.. I've got a brilliant fact to share with you guys;


Errmmm.. Are you saying that..


Ermmm... Ermmm.. Are you saying that...


Are they really transforming?? Haha..
Well.. What I mean is this..


100% recycled plastic bottles will produce 90% polyester yarn material 
which later turns into soft and comfortable polyester fabrics..

What?? Do you think that I'm bluffing? Well.. Here's the proof..

The recycled bottles turned up to be very useful for women..

SLOGGI proudly presents:




Hmm... Feeling so comfy even by just looking at the photos.. right?? 
Hehe..
p/s:  Malaysia is conducting the Go Green Campaign, which create awareness among the public to protect the environment. Recycling is one of the best way to protect our world.  SLOGGI is one of the brilliant idea of recycling.

Save our world.. Save our temporary home.. Join the campaign and you'll be the..


April 19, 2010

.::Merempit Dgn Selamat Tp Tak Bernasib Baik::.

Peristiwa 14 April 2010

Anip selalu cakap.. "Abang merempit dgn selamat". Huhu. 
Hari tu Anip hanya membonceng. Zahid yg bwk moto..
Akibat memotong lori & mencilok seperti seorang pro, maka inilah hasilnya..

Mari lihat entry bergambar ini..

Peace ye Anip? Zahid dah cam robot dah...

Sempat senyum lagi..

Off to Hospital Kajang utk jahit luka.. Yeah. Menarik posing ini..

Erm.. Boxer? Huhu.. Muka Anip dah pucat.. 
I'm glad that he has good friends..

Siku Anip.. Yg putih di tengah-tengah itu tulangkah???
Sangat sakit...!!!

Sehari selepas jahit siku. Ini siku ok.. Bukan lutut.. Bengkak sangat.. 
p/s: celebrate his birthday masa ni.. tak snap gambar kami pun, cuma snap gambar siku Anip sahaje..

I know that Anip are still in pain. Bengkak belum surut.. Siku x boleh bengkok.. Plus, Anip kidal & tangan yg kena jahit ni tangan kiri. He need to use his right hand to do everything. Anip sangat kekok guna tangan kanan.. Poor him..

If only the pain can be transfered to me..

Get well soon dear..

April 15, 2010

.::THUMP THUMP THUMP.. Petanda?::.

Kelmarin jantung aku THUMP THUMP THUMP THUMP.. laju..
Semalam jantung aku THUMP THUMP THUMP THUMP.. laju sgt bila bercakap dgn dia..

Anip tanya.. "Bagus ke tak bagus?"
Aku jawab.. "Bagus la.." tanda rindu kot, tu yg sakit jantung. (huhu leh terima ke alasan ni?)

Banyak kali call dia pagi semalam ms dalam library.. Just to hear his voice.. Dah name pun dalam library, cakap phone pun kena bisik-bisik.

Tak sangka pulak THUMP THUMP THUMP THUMP tu rupa-rupanya petanda..

Kul 5 petang aku call lagi. Kawan dia yg jawab.. "Anip accident, dgn Zahid"

Aku tak caya. Sebab Anip suka main-mainkan aku dgn kawan-kawan dia. Kelmarin aku call, kawan dia angkat, cakap Anip demam panas. Tidur. Aku pun caya aje lah. Tapi kawan dia kantoi sebab background bising mcm atas jalan raya, dlm kereta. Suka gurau mcm tu. Anip, saya tak suka gurau2 serius lagi dah lepas ni.

Petang semalam.. Anip accident.. For real. Kawan-kawan dia tak gurau-gurau, tak main-main. Aku percaya pun bila dengar bunyi siren ambulans. Gile cuak.

Nasib baik, tak teruk. Anip kena 4 jahitan kat siku. Luka kat peha. Dapat cuti 2 minggu.. Wah! Seronok sgt la dia.. Along dah offer nak gi Hospital Kajang malam tu jugak tapi Anip x kena stay sana. Just kena jahit siku then dah boleh balik Bangi..

Happy birthday cayang... Hadiah kat siku tu hadiah permanent. Hadiah paling bermakna utk hari lahir ke-20. Tahu.. Sangat sakit.  Kalau boleh transfer sakit tu kat aku, aku sanggup je ganti dia.  Moga Anip cepat sembuh & dpt join bowling tournament next week..

Anip, saya sayang kamu sangat-sangat. Tak dpt bayangkan hidup tanpa kamu..

.::Happy 20th Birthday My Dear!::.


Love…
A special way of being close that two can truly share,
A special touch of tenderness that shows how much you care,
A special way of knowing that someone is always there
A special kind of friendship that is shared by two alone,
A special understanding that has time passed has grown,
A special kind of joy like no one else has ever known,
That’s love…
And today cherishing all those things been above,
On your birthday my love
HAPPY 20th BIRTHDAY MY DEAR
LOVE YOU SO MUCH!

April 13, 2010

.::TWO Days To Go::.


15th April 2010

Two days to go till Haniff's 20th birthday..


Wa tak tau nak kasi hadiah apa kat Haniff..

April 12, 2010

No Strings Attached

Baby, you're not the only one 

I see the things he does to you 
All the pain that he puts you through 
If I see what's really going on 
Staying out at night 
While you're by the phone 

Take it from me 
It's a lesson to be learned 
Even the good guys get burned 
Take it from me 
See, I would give you love 
The kind of love that you've only dreamed of 

Baby, you're not the only one 
You don't have to be afraid to fall in love 
And I know that you've hurt in the past 
But if you want it here's my heart 
No strings attached 

He doesn't give you the kind of attention 
That a girl like you needs (that a girl like you 
needs) 
'Cuz he always looks around 
His eyes wander around 
He doesn't see you like I see 

Take it from me 
It's a lesson to be learned 
Even the good guys get burned 
Take it from me 
Baby, I would give you love 
The kind of love that you'd only dreamed of 

Baby, you're not the only one (baby, you're not the 
only one) 
You don't have to be afraid to fall in love (to fall 
in love) 
And I know that you've hurt in the past (hurt in the 
past) 
If you want it here's my heart (here's my heart) 
No strings attached 

Take it from me 
It's a lesson to be learned 
Even the good guys get burned 
Take it from me 
See, I would give you love 
The kind of love that you've only dreamed of 

So if you want to take a chance with me 
(If you) Baby (take) take a chance (a chance) with me 
(I'll be every-) Everything you need (-thing you need) 
(Because it's our destiny) 

(If you) (baby, you're not the only) Baby (one) you're 
not the only one 
(You don't have to be afraid to fall) To be afraid 
(I know that you've hurt in the past) You've hurt in 
the past 
(I'll be everything you need) 
If you want it here's my heart 
No strings attached 

(If you) (baby, you're not) Baby (the only one) you're 
not the only one 
(I'll be) (You don't have to be afraid to) You don't 
have (fall in love) to be afraid 
(And I know) (because it's our destiny) (that you've 
hurt in the past) I know that you're hurtin' 
If you want it here's my heart 
No strings attached 


Have you ever listen to this 'No String Attached' song by N'Sync? 
This is one of my favourite song from N'Sync.. 
You should try and have a listen to that cool song though..



BUT..

There is another No Strings Attached introduced by P1W1MAX..




Introducing the new W1GGY plans that give you affordable speed and higher usage quota, 
with NO CONTRACT and NO RESTRICTIONS.

Now, you can have more Internet fun anywhere, 
WITH NO STRINGS ATTACHED!!

Just insert W1GGY into your notebook
and you are good to go

 Say YES, YES, YES
to this P1W1MAX W1GGY offer!

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS 


April 08, 2010

.::Oh Makcik Songeh::.

Ini bukan sambungan kisah Oh Makcik Sireh.

Semalam aku tgk iklan kat TV. Yg iklan Senyum tu. Ade Jalaluddin Hassan berlakon watak org tua yg x ucap terima kasih setelah dibantu, & x membantu si Angeline Tan yg tengah sarat mengandung.

Aku nak tanye korang. 
Adakah yg muda sahaja harus menghormati yg tua?
Kalau yg tua berperangai & berkelakuan tak elok, macamana nak jadi contoh kpd yg muda?

Kejadian ni berlaku di Pasaraya Warta, Bangi. Hah. Amik kau. Terang-terang aku tulis lokasi. Aku, Haniff & 2 orang kawan Haniff pegi sana, beli barang & main bowling. Hujung minggu, so memang ramai yg berkunjung membeli belah bersama keluarga.

Kitorang berempat pun berjalan la dalam mall yg cambest tu. Huhu.. Laluan kat tengah-tengah mall tu memang agak sempit. Kitorang masa tu x sempat nak decide nak pegi mana dulu, so masing-masing dgn tak sengaja terberhenti kat laluan yg agak sempit tu sambil tanya perancangan & haluan seterusnya. Bukan lame pun terberenti kat situ. Hanya beberapa saat je.

Tiba-tiba kitorang terdengar suara sorang mamat ni.. 'NAK LALU'.. Katenye dgn nada suara yg agak keras. So kitorang yg agak terpinga-pinga ni pun terus la himpit badan masing-masing ke tepi.. Haniff tarik aku laju gak mase tu. 

Sorang pemuda dlm lingkungan 20-an lalu depan kami. Dia tgh tarik troli. Yg tolak troli tu sorang makcik tua.. Memang tua la aku tgk.  Tiba-tiba si makcik tua ni pula bersuara.. 'BERENTI TENGAH JALAN, ORANG NAK LALU..!

Amboi laaaaaa.... Panasnye hati aku... Makcik Songeh, makcik ingat kitorang ni masuk Warta utk kali ke-10 000 ke makcik? Tetiba nak sound orang.. Aku rase tak sampai 10 kali aku masuk Warta.. Mane la aku nak ingat kedudukan ruang sempit kat ceruk mane yg kitorang x leh berenti.. Siot punye makcik.  Salah sikit je dia boleh sound kitorang camtu skali.. Songeh punye makcik. Gangster ke ape?

Aku betul-betul panas hati mase tu. Patut la anak laki dia kurang ajar. Mak dia pun same-same kurang asam! Mak Songeh borek, Anak Songeh rintik!

Ape salahnye kalau tegur dgn lebih berhemah. Sebut la, 'Dik..tumpang lalu'.. Tak ke sedap sikit dengarnye? Tak de la kami ni terkocoh-kocoh terus ke tepi bagi laluan.  Bukan korang naik kerusi roda pun.. Bukan korang cacat pun. Setakat nak tolak troli je..

Aku rase kalo dia tegur baik sikit, nak je aku dukung makcik tu masuk troli.  Sanggup je aku tolak troli tu sampai kat kereta diorang. Tolong angkut barang dgn Makcik Songeh tu skali aku dukung masuk bonet. Bengang oh.. Bengang.. Langsung tak ada adab sopan.

p/s: tak kira la ko Makcik Sireh ke, Makcik Songeh ke, budi bahasa budaya kita...

April 07, 2010

.::Accept Me For Who I Am::.


Accept me as I am, I have no guarantee. 
A claim to perfection I have not. Perfect I cannot be.


I, like you, am human. Prone to make mistakes. 
Failure is not a character flaw, just a part of the human makeup.


I live, I laugh and I also learn. My knowledge is incomplete. 
I am searching all the time, in waking hours as well as sleep.


I have a long road to travel, as well as you do. 
We learn our lessons on the way. Wisdom we shall accrue.


So please accept me as I am, because I am just me. 
No one like me in the world. That is my only guarantee.


This is how I feel, I have a heart, open it and see. 
Please take care. That's all I am, just me.


Author Unknown

My Favourite Sport

You must be familiar with these names : Rashid Sidek, Lee Chong Wei, Lin Dan, & Hafiz Hashim right? Yup.. They are few of my favourite badminton player in Malaysia.

Everyone knows what is badminton. A racquet sport played by either two opposing players, or two opposing pairs, who take positions on opposite halves of a rectangular court that is divided by a net.  

Badminton is my passion since I was a kid.  I remembered the first time I started to hold and bounce shuttlecock up in the air, alone.  I was only 6.  My first racquet is so small. Made of wood.  Each of my siblings will have their own racquets and we will play badminton every evening just for fun.  We are not professional player though. We didn't played badminton in courts but  we played outdoors as casual recreational activity.  

The funny thing was if there's windy evening.. The shuttlecock got carried away by the wind and we have to run and chased it.. Left.. Right.. Left.. Right.. It was fun. The best memory I ever had with my siblings since we were kids.

My mom and dad also love badminton. I grew up watching badminton game on TV with my family.  I love the fast paced sport of badminton.  Speed, power, and flexibility is required in this sport. I admire each Malaysian player because they are able to go international.  

Its been a few years I had not hold a racquet until yesterday, I played badminton with a friend, and its really fun.  Playing badminton makes me remember my last time, playing with my family in the park, in front of our house.

I do enjoy badminton. You must have good reactions, have to run fast, and hit the shuttlecock hard.  Its a fun and exciting game, good for your fitness and stamina.  

Worried of heavy sweat after playing badminton? No worries, because ADIDAS ACTION 3 will vanish your worries and sweat! 


I LOVE BADMINTON, I LOVE ADIDAS ACTION 3!

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS.

April 05, 2010

.......

Aku kecewa.

Bila aku akan benar-benar dihargai?
Semuanya macam sia-sia.
Kutuk, hina, ejek, gelak.
Sakit.. Tahu tak?

Macamana dengan esok, lusa?
Aku tak faham jiwa yg kosong tu.
Aku tau aku takkan faham.
Sampai bila-bila pun aku takkan faham.
Aku memang takkan boleh faham.

Mahu aku berubah?
Mahu 'fair n square'?
Ketua pun tak berubah sama.
Macamana?

Aku perlu bimbingan.
Aku perlu sokongan.
Aku betul-betul perlu dibimbing.

Ketua tak patut buat tak tahu.
Tak patut suruh aku selesai sendiri
benda yg aku x mampu.

Aku mahu dia tahu.
Jiwa kosong tu utk dia sendiri sebab dia yg cipta.
Bukan utk orang lain.

Aku mahu dia tahu.
Hari ni..
Aku
KECEWA.


aku luah di alam fantasi. tapi yg terjadi itu semua di alam realiti.

.::Orang Lain Lagi Susah::.

Weekdays.

Bangun seawal 5.30 pagi.
Siap-siap mandi-mandi sejuk gile.
Kemas-kemas barang sambil tunggu Subuh.
Tunggu Along balik dari masjid.
Kul 6.20 pagi Along anta pegi LRT Kelana Jaya.
Naik tren sampai stesen Universiti.
Beli sarapan.
Naik bas masuk UM - pukul 7 pagi woah.
Makan sarapan.
Tunggu library bukak.
Lepak library sampai pukul 7 petang
(sebab Along keje smpai 8 malam).
Naik bas ke stesen Universiti.
Naik tren sampai Kelana Jaya.
Along jemput.
Sampai umah dalam kul 8.30 malam.

kalau dari dulu aku bangun awal mcm sekarang, mesti murah rezeki.

geraham bongsu ade berapa batang sebenarnye? 
sakit ohh.. dah tua-tua pun tumbuh gigi lagi. stress je rase. 
pagi-pagi dah rase nak marah orang...

April 03, 2010

.::He Is The MasterMind::.


He has wide knowledge.
He has numerous stimulating suggestions.
He gives clear explanations.
He motivates us.
He is FUNNY.
He is the mastermind.
I am extremely grateful for his guidance, support, and advices.

p/s: terus bersemangat tulis thesis pas tgk muka doc.
p/s: doc.. ampun.. draft tak siap lagi.. uhukk..
p/s: doc.. ampun.. ini gambar curi... huhuhu...

April 02, 2010

.::Jom Join YouthSays.com::.


Its been a year I've joined Youthsays.com and in my opinion, YouthSays.com is now improving. Its about time for me to promote this Youth Asia Community which opens to all youths (aged 15-35) from Malaysia, Indonesia, Vietnam, Philippines, and soon, the whole of Southeast Asia!



What is YouthSays.com?

YouthSay.com is a REWARDS platform for youth.

Yes.. You heard me. Everyone love to be REWARDED.  Youths get rewarded by participating many activities such as online surveys, online advertising, campus & community.  Membership is FREE.

YouthSays.com are rewarding youths in many attractive ways for their participation. In the past, youths have earned cash, prizes like laptops, iPods, cameras, concert & cinema tickets, product vouchers, and much, much more!

I've been advertising both Maggi Mee My Way & Everyone Connects advertisement campaigns where  YouthSays.com will reward you with RM0.20 per unique clicks. Here is my reward points & cash that I've earned so far.. (within 3 days).


Contribution points are the rewards that you receive after joining the community's activity like answering surveys & giving questions in the community forum. You can use the contribution points in bidding cool gadgets such as iPods!

My cash rewards is RM67.19 so far.  The minimum to cash out is RM50. 

So hurry up guys, join YouthSays.com and you will not only get rewarded, but you also can befriend with the youths from all over Malaysia..