September 30, 2009

.::Heartless - The Fray::.

September 29, 2009

.::Haaaaaihhhhhh...::.

Kata orang tua-tua, tak baik mengeluh.. Tapi, bila tengok gambar kat bawah ni, aku rase nak mengeluh panjang jugak... Haaaaaaihhhhhhh...

My exact age today is:

24 years 8 months 17 days

@ 296 months

@ 1289 weeks

@ 9026 days

(aku dah tua wehh...)

She's my lil sister.. She's 12, and I'm 24.. Beza 12 tahun tuu... Tapi, macam x nampak beza pun.. Aku seperti kanak-kanak... Tak lame lg mesti dia lebih tinggi dari aku.. Saiz kasut pun lg besor dr aku dah..

Keciknye aku... Patut la aku tak kawen-kawen lagi.... Bahahahaha...
Haaaaaaiiiiiiiihhhhh...


(walaupun kecik, syukur aku dilahirkan sempurna.. Alhamdulillah..)

.::Yang Terakhir::.

Ini mungkin koleksi yang terakhir. Penutup. Aku dah 25 tahun next year. Tua. Terima kasih atok nenek makcik pakcik & abang-abang yg masih sudi menghulurkan duet raya. Tahun depan dah habis blaja. Tahun depan dah x dapat duet raya lagi. Tapi, tahun depan aku tak nak kasi duet kat anak-anak buah aku. Nak tukar. Bagi kad topup RM10 sorang. Ok gak tu. Zaman skrg budak-budak darjah 3 pun dah ade henpon canggeh-manggeh... 0_o

My last duet raya.. Sob sob sob...

September 28, 2009

.::Everybody Loves Aiman::.




You're my honey bunch
Sugar plum, pumpy umpy umpkin
You're my sweetie pie

You're my cuppy cake, gumpdrop, shyummkums pure
The apple of my eye!

Hugs and kisses from Cik Ada to my sweet nephew
Muhammad Amirul Aiman..

September 27, 2009

.::Dia Dah Kawen::.

18 Julai 2009 semasa aku & Geng Sedut dlm perjalanan ke Melaka, cadangnya nak beronggeng selepas menghadiri kenduri Kak Syu.. Telefon bimbitku berdering. Terpampang nama dia. Huarrgghh..!! Bertahun tak menelefonku.. Aku cepat2 angkat call.. Biasanya kalau orang yg dah lama x contact, mencari kita secara tetiba, sudah tentu beliau itu berhajat besar.. Bukan hanya sekadar bertanya khabar.. Suara dia sama mcm dulu.. Cuma aku dpt rasakan susunan ayatnya jauh lebih matang.. Benarlah tanggapanku. Dia menjemputku menghadiri majlis perkahwinannya yg bakal berlangsung akhir September.. Katanya seminggu lepas raya..

Ayat dia yg betul2 buat aku tersentuh.. "Dah sampai jodoh saya.." Lalu kedua-duanya terdiam seketika.. Betullah.. Jodohnya smpai lebih awal.. Aku cuma dapat ucapkan tahniah berulang kali.. Aku tak dpt janji aku boleh datang, tapi aku memang harap aku dapat tgk dia bersanding......

Dia yang aku maksudkan pernah berkawan rapat denganku masa sekolah dulu.. Nak dikatakan cinta monyet, tak pastilah. Yg penting, kami memang sangat rapat. Satu kelas. Satu tempat tuisyen kat rumah teacher Choo Swee Phing, kat Rumah Murah Kg. Berkat.. Satu geng basikal setiap kali pulang dari latihan pancaragam sekolah. (aku guna beskal dia, dia guna beskal aku gi round 1 bandar). Geng jalan kaki balik dari sekolah. (dia dgn adiknya, aku dgn adik aku).. Sampailah akhir darjah 5.

Aku ingat lagi, dia ucapkan selamat tinggal & tahniah pada aku lepas majlis penutup kelas Fardhu Ain. (kat kelas tu pun aku selalu baca Quran depan ustazah lepas dia baca. Dia akan tinggalkan Quran dia atas meja Ustazah dan aku akan guna Quran dia).

Petang tu, aku dpt anugerah Pelajar Unggul mengalahkan budak2 darjah 6 coz aku dpt 100% dlm semua subjek kelas Fardhu Ain.. Dan petang tu juga ialah hari terakhir aku berjumpa dia. Dia akan berpindah ke Pekan bersama keluarga. Sejak tu, kami jarang contact. Seingat aku dia ada menelefonku 2 tahun kemudian. Masa form 1. Suara dia dah lain. Masa form 4, itu pertama kali aku berjumpa dia semula selepas dia berpindah. Dia dtg Maran. Memang dia dah agak berubah tapi tetap comel mcm dulu. Haha..

Life goes on.. Aku & dia tetap berkawan macam biasa. Dulu masa sekolah, kami mmg selalu fight bab study. Tapi skrg, dia lebih hebat dari aku. Dia budak sekolah sains. Aku mrsm aje.

Lepas SPM, masuk matriks.. Aku terjumpa dia lagi masa minggu orientasi. Kat padang. Oh.. Satu matriks dgn aku. Satu kuliah juga. Tapi masa tu masing-masing dah tak macam dulu. Mungkin sebab segan bila ingatkan cerita-cerita masa kecik dulu. Tapi, bagi aku, itulah kenangan termanis zaman sekolah. Mungkin orang lain x rasa, tapi aku sendiri dapat pngalaman yg best tu. Masa kat matriks selama setahun tu, aku tak rapat sangat dengan dia, sebab aku dah mula rapat dgn Faizal yg juga satu mrsm dgn aku.. Hmmm.. (yg ini kenangan lain pula..)

I knew his relationship with his wife now from their photos in Friendster. Memang secocok diorang berdua. Aku dan dia contact each other semula through YM. Memang hanya sekadar kawan, since aku dah punya Chenta. He furthers his Master at UPM, while I'm at UM now. Sekarang dia dah quit Master since dia dapat peluang bekerja gomen.. Dah dapat kumpul duit & kawen!

Last week, aku balik beraya. Sampai je rumah, mama cakap, "ade kad raya utk ko, ade 3. Mama letak dlm almari kat bilik". Aku dpt agak salah satu dari kad tu pasti kad kawen dia, coz dia ada minta alamat rumah aku beberapa minggu lepas. Benarlah... Kad kawen dia black and white!! Memang aku bercadang nak buat kad kawen warna tu utk majlis aku nanti. Tapi dia dah buat dulu..

Memang aku bercadang nak hadir majlis dia. Aku nak tengok dia bersanding. Tapi plan aku utk ke Kuantan tak jadi. Since aku terpaksa balik ke KL pada hari yang sama. Pasrah. Aku x dapat buat apa-apa.

Buat ANAS dan pasangan, Syakirah.. Tahniah buat kalian berdua. Tahniah aku ucapkan. Moga kalian bahagia dan berkekalan hingga ke akhir hayat.

p/s: Aku tahu dia tak akan baca blog ni. Sebab tu aku tulis panjang lebar tentang cerita dia..


Semoga berbahagia selalu. Tahniah juga buat kakak sulung Anas, Kak Madiha yg juga melangsungkan pernikahan pd tarikh yang sama.

.::Encik Azlan & Bandmate Baru Beliau::.

Encik Azlan dah jumpe bandmate/drummer baru utk band indie beliau..! Drummer yg dimaksudkan bukan calang-calang org beb. Drummer terhebat dunia si Travis Barker tu pun mengakui kehebatan beliau ini. Tak caye gi tanye Encik Barker tu sendiri. Beliau yg dimaksudkan baru saje terjebak dlm bidang indie-mengindie ni tapi beliau ini sangatlah berbakat besar walaupun berbadan cilik lalu Encik Azlan tak ragu-ragu mengambil keputusan utk mengambil beliau sbg bandmate.

Memang betullah kata pepatah. Kecik-kecik cili padi. Tahniah kpd beliau yg dimaksudkan iaitu Encik Haniff. Semoga bakat anda dpt dikembangkan lagi sekembang-kembangnya tapi jgn la badan pun kembang gomop. Pertahankan 6pax anda. Tolong exercise lebih sikit. Ni dah bukan bulan puasa dah.

p/s: Encik Haniff, saye peminat no.1 anda. Saye sokong band-band Malaya.

Tengoklah. Dah name pun artis baru. Muka cuak je berfoto sebelah Lan.


p/s: tak yah caye la sebab ni entry tipu-tipu je. Tahniah Encik Haniff coz dpt berfoto dgn Encik Azlan. Tak jeles pun. Wekkkk..

September 26, 2009

.::ATTW::.


Azlan & The Typewriter (ATTW)

Kelibat Si Penyair

Di atas Kaca,
Terpancar Satu cahaya,
Berlari Ku Pergi,
Untuk Tahu apa Di sana,

Suara yang Merdu,
Memanggil-manggil namaku,
Wangian Terhidu,
Menusuk Ke dalam Tubuhku,

Yeaahhhyeah,
Indahnya Bila,
Ku celik mata,
Bagai hidup semula,
Kerana Dia,
Aku Begini,
Hidupku penuh Bermakna,
Takkan Lagi Mempersiakannya.

Di bawah langit,
Malam aku hanya sendiri,
Ku renung awan,
Airmataku berlinangan,

Tersentuh Hatiku,
Bilaku mendakap kamu,
Penyuluh Gelapku,
Jalan yang aku tuju,

Yeaahhhyeah,
Indahnya Bila,
Ku celik mata,
Bagai hidup semula,
Kerana Dia,
Aku Begini,
Hidupku penuh Bermakna,
Takkan Lagi Mempersiakannya.

Yeaahhhyeah,
Indahnya Bila,
Ku celik mata,
Bagai hidup semula,
Kerana Dia,
Aku Begini,
Hidupku penuh Bermakna,
Takkan Lagi Mempersiakannya.

p/s: Tak kisahlah MUH @ ATTW, aku tetap sokong band-band Malaya....

.::RiangRiaRaya'09::.

Me and lil' bro Shahir
Yes, I'm the best photographer. Ahaks.. Bunkfaces succeeded.
Along & Shahir
The sisterhood - Me, Farhana & Husna
Our big family
With our beloved atok & nenek

One Big Happy Family

September 18, 2009

.::I KNOW WHAT YOU DID LAST RAYA::.

Semangat gile nak balik raya.. Lepas berbuka malam ni insyaAllah terus bertolak balik Maran a.k.a Bandar Ayam Kampung terchenta.

Cafe dah tutup since most of the students dah berjoget-joget kat rumah.. Aku aje la yg terpaksa duk tercangok menunggu abang angahku abis kerja. Hujan lebat. Nampaknye maggi je la juadah berbuka aku utk alas perut.

Hari ni naik kereta baru..! Sebagai penyimpan mohor besar ghaje-ghaje, aku sangat berbangga merasmikan kereta baru Angah yg aku beri nama MYVi RAYA. Huhu. Malam ni sampai rumah je confirm 1 badan aku bau kedai. Hee.. Tahniah bro dah beli kereta. Aku nyeles.

Aku nak tayang gambar raya. Tapi yg ni tahun lepas punya.. Hopefully tahun ni leh wat photoshot lagi.. Aku suke tgk mama ngan abah dlm pic ni. Nampak sgt happy pd raut wajah tua mereka.. Ye la.. Anak-anak semua dah besar panjang.. Cume haku yg sorang ni aje la yg banyak mengabiskan boreehh...

Tunggu ye ma, abah.. Tahun depan, Ada pulak bawak balik kereta raya. Tak dapat HONDA CIVIC, HONDA CITY pun jadilah.. Nanti boleh bawak abah n mama round 1 kampung. Muahahaha.. Opss. Terover gelak. InsyaALLAH.....

SALAM AIDILFITRI dariku, RABIATUL ADAWIYAH & keluarga.
MAAF ZAHIR DAN BATIN.

.::Eid Mubarak::.

Aidilfitri datang lagi.. Rasa cepat sangat masa berlalu, lagi 2 hari berpuasa & umat Islam akan menyambut Hari Raya.

Di kesempatan yg ade ni saye nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kpd semua teman2 blog yg sudi singgah ke rumah saye yg x seberapa ni.. Kalo ade salah silap, maaf zahir batin ye.

Salam Aidilfitri juga saya ucapkan teristimewa buat semua yg tersenarai di bawah:-

1) Family di rumah
p/s: malam ni Ada bertolak balik Maran.. tak sabar nak bertemu mama & abah.
Sorry Ada balik lambat, tak sempat nak buat kuih raya thn ni..

2) Mohd Haniff Hamid tersayang & keluarga
p/s: thanks semalam dpt berbuka sama-sama walaupun abg lambat smpai akibat hujan yg lebat & jalan jem & saye terpakse tercangok di KL Sentral.. hehe. Nasi tomato Putrajaya sedap juga..
Semoga selamat sampai ke kampung halaman di Johor. Kalau jumpe Mawi kat Taib Andak tu tolong kirim salam kat dia. Hehe.

3) Geng2 Achinnoyo @ UiTM Shah Alam - Baya, Syaz Ayott, Yan Yayang, Sulastri, & Ayu Achott..
p/s: Ada Achin sangat rindukan korang semua. Hopefully we'll meet again someday. InsyaAllah. Sulastri dah nak kaweeennnn...!!!!!

4) Geng Sedut @ UM - Tamayoy, Noya & Fifo..
p/s: Selamat Hari Raya Aidifitri wat korang. Selamat bercuti. Tapi jangan lupe...
LITERATURE REVIEW
perlu dihantar selepas cuti raya. Terima kasih.

5) Orang Kemaman yg dah lost contact itu.
p/s: Salam Aidilfitri. Moga happy selalu dgn kehidupan baru.

6) Semua kenalan yg mengenali saye
p/s: Maaf Zahir Batin kalo ade salah silap. Saye cume manusia biasa yg tak lepas dari melakukan kesilapan.

Semoga Aidilfitri kali ini disambut dgn meriah oleh kamu semua bersama keluarga, sanak saudara & sahabat handai..

Assalamualaikum. Salam Aidilfitri.

September 17, 2009

.::Something Inside::.

SOMETHING INSIDE - Jonathan Rhys Meyers

When the one thing you’re looking for
Is nowhere to be found
And you back stepping all of your moves
Trying to figure it out
You wanna reach out
You wanna give in

Your head’s wrapped around what’s around the next bend
You wish you could find something warm
'Cause you’re shivering cold

It’s the first thing you see as you open your eyes
The last thing you say as your saying goodbye
Something inside you is crying and driving you on
It’s the first thing you see as you open your eyes
The last thing you say as your saying goodbye
Something inside you is crying and driving you on

'Cause if you hadn't found me
I would have found you
I would have found you

So long you’ve been running in circles
'Round what’s at stake
But now the times come for your feet to stand still in one place
You wanna reach out
You wanna give in

Your head’s wrapped around what’s around the next bend
You wish you could find something warm
'Cause you’re shivering cold

It’s the first thing you see as you open your eyes
The last thing you say as your saying goodbye
Something inside you is crying and driving you on
It’s the first thing you see as you open your eyes
The last thing you say as your saying goodbye
Something inside you is crying and driving you on

'Cause if you hadn't found me
I would have found you
I would have found you

It was your first taste of love
Living upon what you had

It’s the first thing you see when you open your eyes
The last thing you say as your saying goodbye
Something inside you is crying and driving you on

'Cause if you hadn't found me
I would have found you
I would have found you
I would have found you
I would have found you

.::August Rush::.


I can't recall myself writing my personal review on any movie in my blog.. Well, I'm pretty sure that this is my first time. August Rush is an old movie (from the year of 1998 if I'm not mistaken), a beautiful movie of passion in music. This is a kind of movie that I'm into and it is going to be my all time favourite.

August Rush is basically a story of a musically-talented boy who is abandoned since his birth. This movie follows the search to find his birth parents. Two people connected with each other through music. Its like a true love. Searching soul mate through music. It shows how music can connect and inspire people at all ages.

August Rush is part romance, part gentle fantasy, but this movie is all heart.
If you haven't seen it before, I would definitely recommend. I used to watch another movie entitled '1900' which have the same genre as August Rush.

As for me personally, I love music so much. But I still don't have the opportunity to get involve in any of it yet. I wish I could... By the way, my grandfather is a great violinist. Maybe the passion of music in me come from him.. Wish to have my own guitar or keyboard.. Or a piano..

Downloaded the OST of August Rush just now. You'll gonna love Meyers' singing.. Full of passion and love. John Legend's song - Someday is also in it. Seriously, I'm lovin' it....!!!

p/s: Someone promised to buy me a guitar... You know who you are.. Hehe..