August 27, 2009

.::Salam Ramadhan::.

Its been a while... This blog dah bersawang... Huhu.. Sangat penat dgn kerja-kerja lab.. Kadang-kadang balik malam, trus collapsed ats katil.. Betul2 penat.. Takde mood nak update blog.. Cuma rajin menjenguk Facebook & my two favourite applications, FarmTown and Farmville setiap hari.. Akan cuba curi masa utk tulis entry lagi.. Hopefully lepas ni blog ni dah tak bersawang lagi.

Ape2pun, sesingkatnya.. I'm wishing all the Muslims out there 'Salam Ramadhan'.. Moga Ramadhan kali ni memberi seribu erti pd kalian.. Moga lebih sabar menghadapi segala ujian-Nya dlm menempuh hidup di dunia.. AMIN.. [Kita hidup di sini utk persediaan ke sana]...

August 16, 2009

.::Confession of Happiness::.

video

.::How Did You Know::.

I remember so well
The day that you came into my life
You asked for my name
You had the most beautiful smile

My life started to change
I'd wake up each day feeling alright
With you right by my side
Makes me feel things will work out just fine

How did you know
I needed someone like you in my life
That there's an empty space in my heart
You came at the right time in my life

I'll never forget
How you brought the sun to shine in my life
And took all the worries and fears that I had
I guess what I'm really trying to say
It's not everyday that someone like you comes my way
No words can express how much I love you

-Aiza Seguerra-

August 14, 2009

.:: 3:36am ::.

Its 3.36am now. And I'm still in the lab. I mean, we. We (aku, Kama & Nora) are still in the lab. Oh kami memang bakal scientist yg terlebih hebat sehingga berkampung di lab. Tapi hanya mereka saje yg membawa bantal busuk mereka bersama.. Aku? Aku x de yg busuk2 ni. Yang wangi2 je ade.. haha..

Nasib baik tuye-tuye tomey hijau berdua ni jadi teman setia.....

August 12, 2009

.::Hari Ini::.

Its 10.48pm and I'm finally at my room after our hard work in the lab.. *wink*
sooo damn tired but I managed to kemas2 my territory in my room.. Sangat bersepah, tak sempat nak kemas..

Oh.. The most interesting part of the day was:

I MET ZAHIRIL ADZIM...!!!!

Haha.. He is sooo damn cute.. Aku & Kama agak teruja lagi tergediks melihat beliau berlalu di depan kitorang... Nora?? Hmmm.. Dia x kenal sape Zahiril.

Sounds of the cricket please.. Krik krik krik... Heee..

Dunno ape tujuan dia ke UM.. He seemed to be very familiar with KPS since he walked alone there..

Owh... I just melted... Heee....

August 11, 2009

.::Gile Kentang...!!::.

Met Chenta this evening at Midvalley. Gile kentang Chenta aku ni memang real punye gile kentang..

Ini namenye Gile Kentang Tahap Dewata Kelapan Hilang Anak Mata

p/s: Chenta makan 2 large + 1 medium fries at McD sorang2.. Aku x makan since ulser mulut makin sakit..

Oh.. Hari ni aku dapat 2 ekor tuye-tuye hijau yg tangat tumey... Thanks Chenta..

August 10, 2009

.::Monday Blues::.

Its Monday. Kemalasan tahap tenuk berguling-guling. Datang ke lab hanya untuk bermain Farmtown & makan nasi lemak kerang mak Kama. Sangat sedap.

Sangat malas bekerja hari ni. Masing2 not in a good mood. So, we (aku, Kama, Fifi) decided not to make gel today. Buat esok saje. We went rayau-rayau at FESKUM 's stall. (Festival Konvokesyen UM). And guess what I bought?

Hehe.. One Drop Perfumes (Set 2). Why Set 2? Because its purple. The price? RM35 per box. We managed to bargain the price (harga asal RM38) since Fifi bought the second set for his friend. Berbaloi-baloi...!

Then, Fifi jemput Ista kat API. We (aku, Kama, Fifi, Ista) went to MidValley to watch movie.

Tgk cite SETEM. Best gak.

Afdlin - lawak yo wassup dia menjadi.. He is a really a good entertainer.
Satthiya- pelawak bukan Melayu yg x kurang hebatnye..Lawak weh tgk Satthiya.. Best dia blakon.
Rashidi Ishak - his acting is really good, agak serius + bodoh2 alang tp bergune juge kadang2.
Que Haidar - mamat ni mmg betul2 study tentang org buta. His acting is really good. Dapat hayati watak org buta dgn bagus. Gerak badan sgt bagus. Tahniah Que.
Bront Palare - huhu watak dia best gak, ganas macho gitu. Peribahasa yg sesuai utk mamat ni : api mase kecik jadi kawan, dah beso jd lawan. Cian Bront mati terbako. Suke sgt main lighter.
Vaneeda Imran - as usual, very cun.
Diana Danielle - sgt ayu & cun. Suke watak Diana dlm cite ni.
Isma - watak mamat Indon mmg sesuai dgn dia. hahahaha..
Kesimpulan : cite ni boleh tahan best. Cinematography chantek. Lawak bleh tahan la. Tak kering gusi menonton. Tp yg setem terbang2 tu agak annoying. X real. Hehe. Pandai2 je aku kritik cite org..

Balik dr UM, singgah CIMB. Then dah alang2 tu, kitorang dinner kat gerai FESKUM. Terserempak dgn Matt ( a friend of Ista n Fifi). Matt org Sarawak. So, dia tarik kitorang singgah gerai negeri Sarawak. Gerai Selera Kenyalang. Aku n Ista makan mee jawa. Fifi makan nasi goreng ikan terubuk. Marvellous..! Sedap. & Matt recommended us to drink GUNTO KILAT, traditional drink of Sarawak. Sangat best. Tak rugi singgah gerai tu. Esok lusa boleh la cuba laksa Sarawak pulak. Heee.. Makan makan makan.

p/s: Congratz to Matt since the 1st single of his nasyid group dah kuar kat Fly.fm. (Feelhoney - Kisah Cinta). Got the demo from Ista. Best. Dah dengar ulang-ulang kali. Suara Matt mmg besh... ^___^

August 09, 2009

.::Destinasi Bajet [Habiskan Duit]::.

I have a major short term memory lost. Yes. So before I totally forget the excitement of our trip to Port Dickson (and Telok Kemang) this weekend, I better start writing... Ini mungkin entry terpanjang pernah aku tulis. Haha..

Hmm.. Where to start.. Well, we had planned to go to Nilai few weeks ago, to buy some kain pasang for the preparation of Hari Raya. The plan is not well planned, since Along and Angah are quite busy with their works.. Finally, plan tu menjadi juga. I thought we will just be going to Nilai, then chow balik KL at the same day. But then, ghope-ghopenye Along ade plan lain.. He planned to go to Port Dickson..! Wahaa.. Sangat lame aku x gi PD.. Kali terakhir, emmm entah.. aku x ingat bila.. Mase kecik2 dulu kot..

Oo ooo aku ketahuan memiliki blog ini.. Huuu.. See the chat boz beside my blog?? Well, Jerik is my brother a.ka.a Angah.. Leh plak bincang psl nak gi Nilai kat chatbox itu.. Huhu...

Actually, my plan on Saturday is of course to meet Chenta. He promised me to buy BUM shoes yg kitorg dah usha last week.. Huarrrghh!! Melepas kasut baru.. Next week ye Encik Haniff. Saye tetap mahu kasut merah hitam itu... Hiks.. So memandangkan plan dgn Chenta x menjadi, aku dgn bersemangat nak ajak Chenta gi PD skali.. Angah on je. But then I got a text msg from Along saying, "Kul 8pg aku amik. No bf allowed. Tq.".. Huarrggghhh!! X dpt bawak Chenta.. Pasrah aje lah dgn keputusan tuan punye kereta......

So, our journey started on Saturday morning.. Along fetched me at UM at about 9 am.. (huhu.. janji kul 8). Then, we went to Shah Alam to fetch Angah.. Like always, macam2 cerita kitorang sembangkan.. Mmg dah lame x jalan2 dgn diorg eventhough duk dekat2 je..

We reached Nilai 3 and went to few kedai kain. Mate berpinar2 tgk bnyk sgt pilihan kain yg chantek2.. We finally decided to choose chocolate as the theme color for this year's raya. Tak nak tunjuk kat sini kain pasang yg dibeli. Tak surprise.

Then, our journey continued to Seremban. Kite pegi mall ape eh?? Haa kan aku dah ckp, short term memory lost. Tp yg penting kat Seremban 2 kot. Haha. We bought some shirts there. Bought something for Chenta too.. Heh.. Angah dpt rembat kasut Converse merah hitam.. Wargghhh..!! Merah hitam jugak..!! Chenta..!! Saye nak kasut saye..!! Hehe..

Pastu, destinasi bajet menghabiskan duit ini diteruskan lg ke Port Dickson.. Pantai chantekk..!! Heaven..!! Excited gile.. So, kitorang pun teruskan perjalanan utk cari tempat berteduh utk malam hari. Pusing punye pusing punye pusing, kitorang terjumpe 1 hotel yg bg harge yg agak affordable.. RM80. Ok la tu. Berbaloi-baloi...! Inilah hotel tempat kami berteduh itu. Chola Beach Hotel. Kat Teluk Kemang betul2 sebelah Cozzy Hotel. Actually kawan Along recommended Cozzy Hotel but the price is RM200. Tak berbaloi-baloi...!

Bilik kami betul2 kat atas signboard Chola Beach Hotel tu. Sgt convenient bilik ini.. Ade TV, almari, 1 queen sized katil and 1 queen sized tilam kat bawah. Ade aircond. Aku conquer tilam kat depan tv tu sorg2. Hehe..

After punggah2 brg dlm bilik, dgn sepantas kilat kitorg pun gerak ke PD smula sbb dah tersgt lapo.. Lapo weh.. Dah kul 4 lbih tp x lunch lagi. Oleh kerana journey ini ialah journey bajet, jadi kami pun beli mknn kat pasar malam PD. Aku n Along mkn nasi kerabu n ayam percik. Nasi kerabu pedas. Sedap jugak. Angah mkn nasi lauk apentah dgn montot ayam percik. High cholestrol. Pastu beli buah jugak. Mata kucing, plum, lai, epal. Banyak kan??? Betul ke ini yg dinamakan BAJET? Eheh.. Layankan aje perut yg lapar itu....

Kitorang makan agak x syenonoh ptg tu since x de meja kosong spjg pantai. Makan atas rumput je. Dgn gagak itam yg bnyk.. Akkk akkk akkk akkk akkkk kat atas kitorang. Nasib bek diorg x larikkan ayam percik yg sedap itu.

Lepas makan, ape lagi.. Time to snap some pics and mandi manda.. Aku x mandi sgt, sbb ramai org. Tak selesa sgt. Mandi smpai aras peha je. Lgpun pakai long sleeves. Diorg berdua je yg sakan mandi. Aku ialah...tukang jaga beg. Terima kasih.

Aktiviti malam hari. Makannn...! Dari siang hari lg aku terus menerus mention kat Along, nak makan seafood.. nak makan seafood.. Smpai Along naik boring. Haha. So, malam tu kitorang mkn seafood lah. Kat Nasreen Songkhla Seafood. Fullhouse restoran tu.. Makanannye, boleh tahan la. Kitorang order pari bakar, tomyam Pok Tek (ye ke cmni ejanya?), kerabu mangga, sotong goreng tepung. Kenyang perut suke hati....!!!!


Then, kitorang jalan2 lagi kat PD utk penuhi aktiviti di malam hari. Masuk kedai bundle yg gak besar kat tepi jalan. Lame gak la pusing2 dlm tu. Try topi, usha baju.. Along grab sweater Uniqlo (Angah kate brand from Korea). RM5 hengget. Berbaloi-baloi...! Tapi, ade sedikit 'rembesan' kat bhgn dada blah kiri sweater tu. Haha.. Hingus org Korea?? Euwww... Tapi Along layankan aje. Sweater tu mmg cantik. So, abaikan rembesan itu. Haha. Angah plak dah lame teringin rantai ala-ala askar. Kebetulan terjumpe kat pasar malam PD tu.. So, dia grab. RM15 hengget. Berbaloi-baloi juga. KL susah dpt harge tu kot..


Pas dah letih merewang, kitorang pun balik la ke hotel penginapan bertaraf 5 bintang itu. Haha.. Mata pun dah kuyu, aku x sedar what time aku terlelap. Tp yg pasti, Along paling awal tertido & paling awal terjaga...

The next morning (pagi tadi la maksudnye), seawal pagi aku n Along sempat curik masa layan view tepi pantai while Angah masih dibuai mimpi.. Jalan2 tepi pantai dgn jeans.. Air laut tengah pasang. Habis basah sluar aku. Dah la x bawak sluar spare. Layankan aje. Sempat jugak snap beberapa photos & usha org main banana boat & usha mamat-mamat ensem bermandi manda di tepi pantai (hohoho.. Chenta jgn mawah).

We bought nasi lemak for breakfast. 4 bungkus. Along mkn 2 bungkus. Ye, Along sgt bnyk makan. Mlm tadi pun dia yg habiskan ikan pari bakar since aku n Angah dah sgt2 full. Along ialah tong sampah dlm cerita ini. Heh.. Pastu, aku tertidur lagik dlm bilik aircond tu..

At about 11 am, kitorg pun siap2 utk check out & bertolak balik KL. X puas sebenarnye, coz aku x dpt mandi sakan kat pantai. Hehe. Maybe next time.. Perjalanan balik, kitorang singgah Seremban. Makan Pizza kat Seremban Parade. Mediterrannean Chicken Pizza. Sangat sedap. Aku juga sempat grab cadar Novelle berharga rm19.90. Berbaloi-baloi lagi.


Aku tertido dlm perjalanan balik. Sangat penat. Tapi seronok. Dan berbaloi-baloi. Tapi aku tak pasti sama ada destinasi kami sebenarnya destinasi bajet atau destinasi menghabiskan duit. Sebab duit dlm wallet aku pun macam susut je ni. Huu.. Tapi takpe. Sekali sekala. Release tension kerja. Dan seronok dpt bercuti especially dgn abg2 yg sporting itu.

Destinasi yang dirancang seterusnya, Bukit Tinggi. Along dan Angah. Sila belanja saya lagi. Terima kasih. Sayang kamu berdua.
Pagi yang gelap
Kini sudah terang
Aku adikmu
& engkau abang...

~toodloo~

August 07, 2009

.::Kura-kura dalam Perahu::.


.::Alkisah Samples & Ratu Itu::.

Sorry for hurting you.. :(

Sample2 ku sayang.. I'm so sorry for hurting u guys.. I know its been a long journey for all of u, but its for ur own good.. Dari Lab MUCED to Lab Tahab Tiga to -80 degrees fridge at Lab Serbaguna to -20 degrees at Lab MUCED to icebox besar yg Fifi angkut to Lab IPS fridge and then kamu semua direjek lagi kembali ke -20 degrees fridge at Lab MUCED again.. Fuhhh.. Jauh betul korang berjalan walaupun korang x de kaki. Sejuk betul life korang, dah la x de sweater, pakai topi jek.. Tapi.. As I said before, its for ur own good... Bersabarlah sample2 ku sayang.. Tak lame lagi giliran freeze dry kamu pula... We will fight for the right...!!! Haiyakkkk...!!!! Semangat semenggah.. Huhu..

Its been a while aku x merapu pasal kerja2 lab aku ni.. Ye la.. Kadang2 rase x puas ati bila kerja kita tertangguh disebabkan oleh org lain yg pentingkan diri sendiri.. There's a long queue to use the freeze-dryer.. Tapi bila dah smpai turn kami, ade je org yg amik peluang cilok2 guna machine tu dulu.. Dah tu ade pulak yg claimed diri sendiri secara tak rasmi as if they owned the machine.. Tambah pulak, yg pandai gunakan machine tu kedekut ilmu, tak nak ajar kitorang guna machine tu. Padahal bukannye susah pun..

Haiya... Ini macam punya olang ada ka?? Kongsi ilmu itu tatak lugi maaa... Itu macam, lu olang dapat itu pahala manyak woooo....


And to share more, Freeze-Drier tak banyak kat Uni ni.. Ade 3 kot.. 1 in MUCED Lab, 1 in IPS, and another one at the Medic Fac (if I'm not mistaken laa).. Then, long queue, then, they think they own the machine, org lain yg x de kaitan dgn project diorang x leh guna machine tu.. Hmm.. I'm wondering, bila la leh siapkan freeze drying.... Isk isk... Poor samples... :(

Oii oiii.. Hari ni dpt la aku bernafas sket.. Its been a very busy week.. Kitorag blaja wat SDS Page gel.. Haha.. Excited jugak la, since I didn't have any chance to do it by myself during my degree.. Kalut malut kitorang berempat wat gel.. Last nite, kul 12 malam baru settle keje lab.. Huarghhh..!!! Nmpaknye tiap2 minggu will be 2-3 days kitorang terpakse balik lewat malam.

The funny thing is, one of us dah tension sgt smpai nanges2 nak siapkan gel tu.. Ade bahan yg puas kitorag cari tp x jumpe2.. Huuu.. Tak nak bgtau sape.. But I knew, she cried not just because of that, but of something else.. Be strong girl.. Its the matter of time.. Soon, eventhough u can't forget, but you will forgive.. I used to be there.. And I know how it feels.. I know how it hurt your heart.. Like there is no tomorrow.. But as I said, its the matter of time.. Let it heals slowly... Haiya akukah ini??? Huuu...

Letih jugak wat gel ni.. Sebab x mahir.. Gel yg kitorg wat selalu leaking.. Tapi dengan adenye tangan sakti aku ni, alhamdulillah gel semalam menjadi dgn sgt chanteknye.. Ehem ehem.. Seman pun puji tau.. "Wah cantik la gel ni.. Aku wat banyak kali asyik tak menjadi je.. "

Well.. See the leg la Seman. Tak payah kutuk2 blkg k.. Kami Geng Sedut Lilit ni lagi hebat dr ko tu.. Never underestimate us. Hahahaha..

Oh ye.... Hari ni aku isytiharkan diri aku..
RATU GEL

Sebab aku berjaya wat 2 gels.. Without leaking.. Thanks to Kak Aina for helping us..
Yatta...!!!

August 05, 2009

.::Life is...... ::.

Seriously, its so tiring working in the lab.. I even don't have any idea what to write in this lame blog.. I'm so tired.. So tired of everything.. If only I could end all this NOW... Guys.. you are my strength.. I don't wanna give up just like that....

August 01, 2009

.::The Planned & Unplanned Plans.. Hehe::.

Ohh happy day....! My lappy dah sembuh...!!! Huhu.. Well guys, I wanna share the planned and unplanned plan happened last Friday. Hehe..

Ok, I'll start with the planned plan. We (Fifi, Ista, & Zizie) went to PC Fair at KLCC.. Fifi parked his car at Kerinchi's train and mesti la we went to KLCC by train kan. Reached there and met Nora and her love.. Kitorang masuk conference halls yg bnyk kat KLCC tu to survey Fifi's new lappy.. Then we met Kama who wanna buy lappy oso.. Kama and his bro both looked sangat pening and confused to choose the suitable lappy since there were lots of booths menjual lappy.. Laaa.. Dah namenye PC Fair kan? Mesti la banyak booths lappy. Huu.. She finally bought a cute Toshiba's lappy.. To Kama, selamat menjadi jutawan Farm Town.. Hehe..

Then, the boys went for Solat Jumaat. Me and Nora rewang lagi at hall 3,4 & 5 after we went cocok duit at the ground floor of KLCC. Then Fifi called. He said that he wanna go back to UM early, but I still didnt buy my things yet. So I decided to stay there with Nora and go back to UM in the evening by myself.. Tak kesah dah balik UM sorang2.. Dah bese. Haaa...

My aim was to find the wireless usb/adaptor since my lappy had a major problem detecting the wifi connection. Thanks to Nora for helping me searched for the device.. Skill Bahasa Cina kamu sangat berguna Nora.. Thanks again. I also planned to buy a new pendrive for my lil' bro and for chenta.. He lost his pendrive. Huuu.. Chenta.. Siapakah yg cuai sekarang??? Lalalalala... Pusing punye pusing, I finally bought those three items. Wifi detector, RM50. Pendrive Saher 8gb, RM50. Pendrive Chenta 4gb, RM29. Total cost = RM129. Kaaa-chinggg....!!!
Nasib la x beli 16gb pendrive for Saher.. Kalo tak, tambah lg RM48.. Hingat haku ni cop duit???? Loan je pun... Huuuuuu... The best thing is, aku lega sangat sekarang, since my lappy are able to connect the UM wifi again.. Heee...

Wireless usb/detector yg menjadi kesayanganku sekarang..

Now its time for the unplanned plan.. I met Chenta. Haha.. I'm glad that i didnt decide to go back with Fifi at the first place. We (me, Nora and her love) were still at the PC Fair when Chenta text me. He said that he was on his way to Times Square since he planned to go to his cousin's house at Keramat but his cousin was still working the time he reached KL from Bangi. Me without thinking replied his text, saying 'Nak ikot g Times Square'.. The he replied back.. 'Nak join? On je...'.

Haha.. Awek mane la x nak join bf g jenjalan kan? Haha.. So, we met at KL Sentral and went to Times Square. Ape yang kitorang wat di sane?? Pastilah bowling! Haha.. We played 3 games.. Sangat happy since our date that day was not planned at all but sangat menyeronokkan.. And I'm quite lucky coz my bowlig points were quite good for the three games we played. I went back to UM at about 9pm.. And Chenta went to his cousin's house. We will meet again the next day, as we planned before. The unplanned plan went well.. I'm so happy.. Hope the planned plan tomorrow will be as enjoyable as the Friday... Thanks Chenta..



Walaupun x menang, tapi points x jauh beza la dgn Cikgu PJ tu... Saje je x nak tunjuk hebat... Lalalalala....