April 30, 2009

Tergendala

Laptop yang rosak masih belum dibaiki.. Tak dapat update blog ini untuk beberapa ketika..

~study for the last paper~

::..GAMBATTE KUDASAI ADA-SAN..::

April 29, 2009

One Word


Geng Sedut : One word for each of you..

Cik Pink: Garang
Cik Biru: Shinkansen (Japanese word for bullet train..)
Cik Oren: Model
Cik Merah: Diva

~Toodloo~

Dear Lappy II

I went to Low Yat this morning.. Alone! Yeah.. I'm a survivor! Well, here's the prob of my lappy. The power cord of my lappy was loosed.. The guy of ASUS's booth said that his technician need to open the motherboard and change the power cord... It will cost me around RM250...

*Sigh*
(duit lagi......!!!)

"Nevermind la bro.. No need to change that cord.. I'll buy a new one...I mean a new laptop". He laughed.. "Ya la adik.. This one dah berapa lama pakai? 5 years? Need to change to new one laa.. You nak bawak pun x larat.. Very heavy.. As heavy as you.." Chetttt! Kurang asam kau.. Nasib baik kau encem.. Kalo x encem laptop yg as heavy as me ni la yg aku hantokkk kat kepala kau.. Sodap mulut ajo kutuk2 den.. Seb bek den bleh sabo laei..

So, x bleh nak buat apa lah.. I didn't plan to buy a new lappy actually.. We'll see.. Nasib baik adikku Hana sudi & berbesar hati meminjamkan laptopnye utk aku siapkan proposal dissertationku mase cuti semester nanti... Meaning, I need to go home after the exam.. Amik laptop Hana. Sambil menyelam minum ayo.. Dapatlah aku pulang ke rumah.. Yeay... Aku rindukan nasi kasih sayang... Ok lah.. Later peeps..

~Toodloo~

Dear Lappy


Lappyku rosak lagi.. Bkn sbb virus-virus benci.. Tp mslh charging adaptor @ bateri dia.. Aku pun x berapa pasti.. Dan di kala nak send post ni, masuk 5-6 kali gak la Lappy tershut down sendiri.. Kalo kena ganti baru, ni dah masuk kali ke-4 kena tukar adaptor.. Poket kering ni.. Ko saje je kan Lappy. Time ni gak ko nak menyusahkan aku.. Kang aku tukar laptop baru kang.. Haaaaa...

Ape2 pun.. Aku tetap syayang ko Lappy.. Dah berkhidmat dgn aku since 2004.. Pakcik Udin kesayanganku yg belikan.. Since that, laptop ni dah dijangkiti mcm2 penyakit... Virus2 benci, adaptor rosak, hard disk rosak.. huh.. Bnyk gak la aku berabis wang utk kamu ye Lappy..

Along......! Along.......! I need you......! Help......! Help......! Gaji ko dah masuk ke??? My laptop need you...!! Hikhik.. Jgn slh paham.. Aku bukan mintak tlg Ah Long.. Tp mintak tlg Along, my big brother... Dia ckp nak masuk duit kalo dia gaji. So bleh la check ape prob laptop ni.. Adaptor kena ganti baru kot...... Ayuh ke Low Yatt...!

~Toodloo~

April 28, 2009

Slumdog Millionaire


Its confirmed: Slumdog Millionaire costars Dev Patel and Freida Pinto are an item. Days after Patel, 19, and Pinto, 24, were photographed having a romantic lunch at an Israeli cafe on Wednesday, Patel's mother confirms they're together. "First it was the film and now everything else seems to have slotted into place" Mrs.Patel. "Life can't get any better for him, and I am really happy for them."

Notice anything special in this article?? Hmmm.. Just to highlight their ages.. Hohoho...
Yg x faham x payah la pening2 kepala nak fahamkan. Hee~~

~Toodloo~

Sedang, Masih & Akan

INSOMNIA - A symptom of sleeping disorder characterized by persistent difficulty falling asleep or staying asleep despite the opportunity..

So true!! Aku mempunyai opportunity untuk tido..! Hiks.. Tapi aku x dpt tido lagi mlm ni... Insomniac?? Am I?? Oh mungkin tidak.. Mungkin krn aku dah x tido beberapa mlm utk study.. Mungkin krn mata ni dah terbiasa x mengantuk utk jam2 begini.. Kul 2 pagi td, abis kawasan jajahanku dlm bilik ni aku kemas.. Chantek dah.. X berserabut lagi seperti tongkang pecah beberapa minggu sblm ni.. Huhu..

Ok.. Mari berjiwang sebentar bersama aku... Nak bace, silakan.. Kalo x nak, ade aku kesah??? Huhu... I don't remember the source of this article.. Terjumpa masa mengemas tadi.. Seingat aku, article ni aku jumpa kat rumah.. But I'm not sure either from the newspaper or magazine.. Masa tu tgh heartbroken.. So, dengan rajinnya aku menyalin dlm kertas A4, depan belakang.. Smbil melayan perasaan masa tu... Hayatilah.. Enjoy..



Buat renungan yg sedang bercinta, masih bercinta, dan akan bercinta..

Jangan mencari terlalu sempurna
Jika kamu memancing ikan
Setelah ikan itu terlekat di mata kail
Hendaklah kamu mengambil ikan itu
Jangan sesekali kamu lepaskan semula
ia semula ke dalam air begitu saja
Kerana ia akan sakit
Oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu
Dan mungkin ia akan menderita
Selagi ia masih hidup

Begitulah juga
Setelah kamu memberi banyak pengharapan
Kepada seseorang
Setelah dia mulai menyayangimu
Hendaklah kamu menjaga hatinya
Jangan sesekali kamu meninggalkannya begitu saja
Kerana dia akan terluka
Oleh kenangan bersamamu
Dan mungkin tak dapat melupakan segalanya
Selagi dia mengingatimu

Jika kamu menadah air
Biarlah berpada
Jangan terlalu mengharap pada takungannya
Dan janganlah menganggap ia begitu teguh
Cukuplah sekadar keperluanmu
Apabila sekali ia retak
Tentu sukar untuk kamu menambalnya semula
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya
Mungkin ia masih dapat digunakan lagi

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang
Janganlah kamu terlalu mengaguminya
Dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa
Anggaplah dia manusia biasa
Apabila sekali dia melakukan kesilapan
Bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya
Akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya
Sedangkan jika kamu memaafkannya
Boleh jadi hubungan kamu akan terus
Hingga ke akhirnya

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi
Yang kamu pasti baik untuk dirimu
Mengenyangkan.. Berkhasiat
Mengapa kamu berlengah
Cuba mencari makanan yang lain
Terlalu ingin mengejar kelazatan
Kelak, nasi itu akan basi
Dan kamu tidak boleh memakannya
Kamu akan menyesal

Begitu juga jika kamu
Telah bertemu dgn seorang insan
Yang pasti membawa kebaikan kepada dirimu
Menyayangimu.. Mengasihimu
Mengapa kamu berlengah
Cuba membandingkannya dengan yang lain
Terlalu mengejar kesempurnaan
Kelak kamu akan kehilangannya
Apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yang akan menyesal



Terkesan?? Hmm.. Terserah pd anda... Thanks for reading peeps!

~Toodloo~

April 27, 2009

Geng Kita

Sedang memikirkan nama yang sesuai utk geng kita semester hadapan..

GENG SEDUT SERINE PROTEASE

Ok tak?

Exam, Anyau & Tembikai Susu

Terjawab sudah...!! Apekahh??? Oh.. Aku dah menjawab 3rd paper examku hari ini.. Ok la jugak kalo nak dibandingkan dgn 2 papers sebelumnye.. Bukak je soalan tadi, aku dah tergelak sendiri.. Cik Nora yg duk seat sblh aku pun nmpak aku gelak kot.. Bukan gelak sbb leh jawab, tapi gelak coz topik tu la yg aku & Cik Nora bincangkan dlm lift a few minutes sblm masuk ke exam hall tadi. Aku x sempat nak bace abis, so ingat sikit2 je point2 yg Cik Nora bagi kat aku tu.. Then ape lagi.. Gorenglah sampai garing.... Hmmm... Usaha dah... Jawab pun dah... Doa + tawakal.. Hopefully ok lah paper ari ni.. Amin..

Cik Kama.. Paper ni x de la easy peasy sgt kot... Lame gak la aku termenung sebelum jawab td.. Dlm palotak aku ade ICSI.donut.donut.BIG APPLE.donut.donut.ICSI.donut. Wahh.. Aku sungguh kempunan BIG APPLE.. Batu belahhhh.. Telanlah aku makanlah aku.. Aku kempunan telur ikan Medaka dan Salmon.. Haaiihh... Masih berkisar tentang Animal Reproduction nampaknya..

After exam tadi, Geng Sedut (ini ialah geng aku di UM) gerak ke 6th College for lunch.. Ari ni Cik Kak Syu belanja.. Ade 3 kemungkinan Cik Kak Syu meng'offer' diri utk belanja kami makan ari ini. Satu, to celebrate her birthday yg jatuhnye pada Sabtu lepas.. Dua, Cik Kak Syu dah M.E.R.D.E.K.A since this is the last paper for her for this semester. Tiga, saja nak belanja Geng Sedut yg dah x tau nak sedut kat mane duit poket since dah end of semester.. (Huhh.. Aku perlu berdikit-dikit tapi x mahulah makan Maggi setiap hari...) Cik Kak Syu seorang lecturer di Intec Shah Alam.. So, dia x dapat wat 4 papers sekaligus mcm Geng Sedut yg lain krn komitmen kerjanya.
******Terima kasih Cik Kak Syu******

Anyau....!!!! Ohh.. Anyau x dengar panggilan aku.. Terus berlalu begitu sahaja.. Cheh..! Sampai hati kau Anyau.. Kau wat aku seperti sampah sahaja.. Lupakah kau yg aku pernah menyuapkan keropok yg sedap berharga seringgit sepeket ke mulutmu?? Anyau.. Kau memang kucing yg lupakan kulit!! Haihh.. Masih berkisar tentang ANIMAL lagi....

Korang... Air TEMBIKAI SUSU dgn HONEY DEW x sama ke??? Rasa tertipu je ari ni... Aku nak air HONEY DEW.. Bukan air TEMBIKAI ditambah dengan SUSU.. Huuu... Aku rase pening2 lalat sampai skrg.. Air tu rasenye cam 'lemak' sgt.. Mual je tekak ni... Untuk langkah keselamatan, lepas ni kalo kita makan kat 6th College lagi, aku akan pastikan aku sebut HONEY DEW... bukan TEMBIKAI SUSU.. Hiks...

Health = TAK BERAPA SIHAT...
Food = TAK BERAPA SEDAP...
Animal = JINAK-JINAK MERPATI JE...
Plant = ??????????


Ok lah.. I got the whole week to study Plant Genetics.. Last paper is scheduled on next Monday.. Aku dapat rasakan paper tu agak tough nanti.. Since the lecturers are so GENIUS and UNPREDICTABLE...
Hopefully Geng Sedut dpt membantu.. Ok kawan2..

~Toodloo~

Aku Terleka

27th April, 2009 1:30 am..

I woke up from my deep sleep..Tengah mamai.
Tetapi akibat kerinduan yg membuak2 aku terus capai phone, dailed the 1st number in the list..
Phone conversation between me & Chenta..

Me: Mucuk..
Chenta: Emm..
Me: Dah tito?
Chenta: Baru nak tito.. Td abg main games..
Me: Owh.. Syg baru terjaga..
Chenta: Hmm.. Dah agak dah..
(Chenta dah kejutkan aku kul 11.30 pm sebenarnya.. Suh study.. Tp aku terbongkang balik sebab tgh mimpi yg best.. Hiks..)
Me: Hmm.. Abg kejut td syg x bangun...
Chenta: X pe.. Rest sikit.. Asyik study je.. X de rest, x dapat ape2 gak yang..
Me: Hmm.. Ok.. Abg dah nak tito?
Chenta: Dah kot.. X de ape nak wat dah.. Homeworks dah siap..
Me: Ok...
Chenta: Abg tau syg rindu.. Sabar k..
(Aku mmg bnyk kali cakap yang aku rindukan Chenta sepanjang hari smlm..Huhu..)
Me: Lagi??
Chenta: Lagi? Lagi ape??
Me: Just say it.. anything in your mind..
Chenta: Ok.. Abg pun rindu.. Tunggu ye.. Lagi 2 minggu kt jumpa la.. Jangan sebab rindu tu sampai syg x leh nak wat ape2.. Rileks je..
Me: *speechless*............ Cengkerik je yg berbunyi.. Krik..Krik..Krik..
Chenta: Yang...
Me: (tersedar dlm x sedar) Yup... Thanks abg..
Chenta: X de hal la.. Abg nak tito dah..
Me: Ok.. Slmt mlm abg.. Mimpi indah.
Chenta: Thanks, mimpi indah jugak.. Jangan tito lewat sgt..
Me: Ok abg.. Daa~~ (Nak sebut Daa~ tu ade 'tune' dia)
Chenta: (gelak sambil tarik napas) Daa~~ (Menjadi 'tune' abg malam ni.. Hiks..)

Terdiam aku sejenak.. Betul gak tu.. Rindu sampai x leh wat ape2.. Haishh...

Hal macam ni pun ado.... Cobaan DIA mmg kuat...
Aku pun dgn azam baru ( Chewah.. kul 9.30am dah nak exam, kul 2am baru wat azam..Bagus sgt Adawiyah...) terus lompat dari katil double decker ku.. Cuci muka... S.T.U.D.Y.

Terkesan dengan kata2 Chenta. Jangan rindu yang terlampau.. Jangan terleka. Thats the story.. Hiks..

~Toodloo~

April 26, 2009

I Don't Know Why...



Can't study since last night.. Don't know why.. I'm sooooo jealous with my room mate.. She studied well.. Something is blocking my mind.. But I don't know why, I don't know what is missing.. Its been a while since I experienced this feeling.. Felt empty.. Felt alone.. Felt useless..

*sigh*

But still, I have to study.. Huuuu.. Apekahhh??? Macam terpaksa je bunyinya..
Hopefully this helpless feeling will be gone soon. Need the strength, for my own good..

~Toodloo~


Miss you, Love you


The minute you are away from me, I started to miss you
I miss you more than you could possibly imagine
And I want you to know that I keep thinking of you
And I can't wait to be with you again
Very soon... I hope
Miss you and love you

Apekahhh??? Kejiwanganku terserlah sejak akhir-akhir ni... Hiks.. I'm happy for my own self! Hahaha.. Thanks chentaku... Sayang kamu selalu..

Pesanan 1

Bila kau letih dan hilang semangat
ALLAH tahu betapa kamu telah mencuba sedaya upaya
Bila tangisanmu berpanjangan dan hatimu kedukaan
ALLAH telah mengira titisan air matamu
Bila kau rasa ketinggalan dan masa meninggalkanmu
ALLAH setia di sisimu
Bila kau telah mencuba segalanya tapi tidak tahu tujuan
ALLAH ada jalan penyelesaiannya
Bila tak ada yang bererti buatmu
Keliru dan kecewa
ALLAH adalah jawapannya

Pesanan untuk diri sendiri dan yang membaca juga..
Betul kan? Kebiasaannya, bila dilanda susah barulah kita nak cari DIA, ingat DIA.. Walhal DIA sentiasa ada dengan kita.. Berikan rezeki yang mencurah.. Berikan hidup.. Berikan kesenangan.. Berikan kegembiraan.. Tapi terkadang kita lupa, semuanya datang dari DIA.. Kita sedang berpijak di Bumi ciptaan-Nya.. Subhanallah..

April 25, 2009

Final Exam


Two more to go...
Study study study

Bismillah...

Assalamualaikum everyone.. Alhamdulillah.. Akhirnya berjaya juga aku wat diari sendiri walaupun seperti agak tidak sempurna.. Aku suke..Hihi... I'm kinda busy with my final exams now, so...terlalu MALAS nak cari layout yg lebih da-bomb or to create headers at the moment. Apekahhhh??? 1st entry dah mengaku malas.. x syenonoh punye anak dare..Oleh kerana itu, perlu BOLD perkataan itu..

Terimalah seadanya wat masa sekarang ni.. I chose black and white.. Agak suram.. Kelam.. Padam.. Seperti perasaanku yang agak berkecamuk sekarang.. Study blom abis.. 2 papers sebelum ni pun agak huru-hara.. Huhu..
Tawakal ajelah.. Hopefully semuanya ok..InsyaAllah..
Anyhow, InsyaAllah bila semuanya dah settle nanti, page ni pasti chantek...! Owh berangannye saye ini...

To all my friends, wish me luck for my exam.. Ini mungkin merupakan exam terakhir bakal aku duduki untuk sepanjang hidupku..Erm..erm..Kalo x kena repeat lah..hehe.. Thats all for now guys..


~Toodloo~