December 21, 2009

.::Oh Makcik Sireh::.

Lokasi : Dalam LRT dari Stesen Universiti ke KL Sentral
Watak : Aku & Makcik Sireh
Masa : Ahad (semalam ler) 4.30pm

Aku jarang duduk kat seat dlm tren.. Aku ni extra kecik, jadi luas permukaan duduk aku pun kecik. Selalu sgt orang2 besar yg dpt seat sebelah aku.  Faham2 je la. Bila luas permukaan mereka besar, mereka akan mencuri sket tempat duduk aku.  Haishh.. I dislike. So, aku lagi suka berdiri.

Petang semalam aku amik keputusan utk duduk sbb tak ramai penumpang.  Melilau mencari seat.  Tiba-tiba seorang makcik mengalihkan begnya dari seat bersebelahan dan mempelawa aku duduk.  Aku senyum lalu terus melabuhkan luas permukaan dudukku yg kecil itu.  Mama pesan, jgn cakap dgn org tak kenal. Dan memang aku ni jenis yg berat mulut.  Malas nak mulakan sembang.  So, aku diam sajalah.  Tren bergerak.  Selepas 2 stesen, makcik itu mula menegur.

Oh sebelum tu aku nak describe makcik ni.  Bila tgk sekali, macam makcik2 yg duduk di kampung.. Berbaju kurung lusuh & membawa beg anyam (maaf jika aku ckp makcik ni nmpak mcm org kampung yg kolot).  Dan yg paling ketara, makcik berbau sireh!! Mungkin makcik itu baru lepas makan sireh.  Baunya memang sangat-sangat kuat.  Makcik menegurku..

Anak baru balik kerja ke?
Tak makcik, saya belajar lagi 
Oooo.. Kat UM?? 
(mase ni sempat jeling gigi-gigi makcik ni dah bnyk luruh. dah berusia).
(eh tau plak aku belajar kat UM..Mungkin sebab aku naik dr Stesen Universiti td) 
Ha'ah makcik.  Belajar kat UM..
Ambik kos ape?
Biotech.
Ooooo.. Biotech. Bagus tu.
(sangsi aku dgn makcik ni. tau ke dia Biotech tu ape?)
Dah tahun berape??
(wah makcik ni terror bab study kat uni)
Tahun akhir dah makcik
Ohh.. Degree?
Tak makcik, sy tgh buat Masters.
Ohh really?? U have done your bachelor??
(mak aihhhh... makcik speaking dowh!!)
Yes. I've done my degree..
Very good.Very good. (mase ni tangan makcik dah sampai pipi aku. duk cubit pipi & pegang dagu aku..oh sangat sesuatu makcikkk...)
How old are you?
I'm 24.  Will turn 25 this January. (bersungguh-sungguh aku speaking gak)
Ohh.. You look very young.  People will believe you if you say that you are 16. Or 13..!! (makcik mula bersuara lebih kuat menyebabkan ramai yg memandang)
Hahahaha... (senyum dan memandang sekeliling jugak)
I live in ****.  Have u ever been there?
Never been there auntie. (terus tukar auntie. tadi makcik)
Ohh.. the people there are very generous. They are very helpful.  Do come to my house if you are free. My house is near the Pasar Tani.
InsyaAllah auntie.. (entah Pasar Tani mane, aku pun x tau. hehe)

Aku sekadar berbasi-basi & still konfius kenapa dia asyik cubit-cubit pipi aku macam aku ni anak dia.. Nasib baik dah sampai KL Sentral. Sebelum aku turun, makcik hulur tangan kat aku. So aku salam la. Rase hormat & sedikit teruja coz makcik yg ku sangka kolot speaking baeeekk punya dgn aku.  So aku cium tgn dia.

All the best. 
Thanks auntie.

Selesai cium tangan, dia tarik muka aku.  Cium pipi kanan, pipi kiri, & dahi aku.  Makkkk aihhhhh... Melekat bau sireh makcik oiii...Sebelum keluar dr pintu tren, makcik sempat menjerit agak kuat.

I'm proud of you!!!

Aku menoleh & tersenyum. Ok. Tak tau motif cerita.  Don't judge a book by its cover kot... Yg kolot tak semestinya kolot. Dan yg comel kecik mcm aku tak semestinya masih 16. Aku dah 25 thn depan ok.. Tapi... Sampai skrg aku still confuse dgn perlakuan makcik.  Selambe je tarik aku, cium pipi kanan kiri macam dah lama kenal.. Hehe.

Makcik Sireh.  Bau sirehmu melekat di pipiku. Akan ku kenang selalu.


19 comments:

sukiminna said...

aku rasa makcik tu bekas lecterur ar

adaNiff said...

bau sireh dia kuat.. haha

Mr. Iwan said...

bau sireh itu juga berada di desa bangsawan ini....( maybe sebab melekat kat Haniff) Huahuahuahua...

pikaka said...

macik tu bangge ngn awk kot.hak2

[z@ck] said...

wahahaha..
se..i told u..
mmg ko nmpk muda..

adaNiff said...

Mr.Iwan. Haniff mkn sirih gak ke? Hehehe...

adaNiff said...

yeke pikaka? cam freak je dia cium2. hahaha..

adaNiff said...

suki, kalo ex-lecturer mesti kemas.. ni nmpak serabai gile...

adaNiff said...

z@ck. hahaha. dh bnyk kali kena sbnarnye. sbb aku mmg kecik sgt.. org x caye aku 24.

hans said...

wah,makcik tu sempoi la
maybe dia tingat anak dia kut

adaNiff said...

haha.. maybe la kan..

♥ juhairah ♥ said...

wah! don't judge book by its cover bebeh. hihihi.. makcik ni mcm tringat kt anak die je ada.. mcm sedih pon ade jgk cite ni.. terharu lo..

bau sireh xleh blah. hihihi

kawie2020 said...

hahahahahaha.. bagus n3 nih.. kawie suka arr..

kadang2 kita pelik gak naper org tua bleh speaking dengan baik dan fluent sekali...bleh siap slang british lagi..

mungkin kita x sedar rupa2nya mereka pernah bersekolah Inggeris dulu...

p/s: dulu kawie terkejut bila nenek kawie boleh berbahasa jepun..

adaNiff said...

hehe jue.. mungkin jugak la kan.. tak terpikir lak dia teringat kat anak dia..

adaNiff said...

kawie nenek gi sekolah jepun la dulu eh mase zaman penjajah. hehe..

makcik sireh ni kerja bagus mase muda kot..

Sendra said...

mak cik tu dah jampi kau kott??tergelak aku baca cerita kau ni..lagi2 bab kena pegang2 pipi tiba2..owh2..ntah2 dia jelmaan kott??mata dia kelip2 tak??

adaNiff said...

haha.. dia mestila bukan jelmaan coz semua org nmpak dia n pandang2 bila dia ckp kuat..

tak tgk lak mate dia..hehe.

akira sendoh said...

hehe..tau kat..kat u akira dlu ade sorang lect (project manager lagik..kalo tak slh la..) tp course biomedic..siap la bdk biomedic ingt pn tu mak cik cleaner..tak sennh btl..hehe..

tul ckp kawie 2020 tu, org dlu2 kan mmg sek inggeris..mana de sek melayu..mmg confirm dia terer speaking dri org skrg..

kawie 2020: ayh akira penah nyanyikan lagu kebangsaan jepun..hehe..kelakar

adaNiff said...

akira.. betul tu. kat um ni pun ade lecturer mcm tu. hehe..

dont judge a book by its cover...