November 05, 2009

.::Mengapa Wanita Istimewa::.

AWAS..!
Ini entry yg sangat panjang.
Betapa istimewanya seorang yg bernama wanita..

Mama dan papa sedang menonton TV, seraya mama berkata..
'I letih la.. Dah lewat ni, I nak tido la....'

Mama pun pergi dapur.

Tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas, leceh lak nanti..
Dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink.. Rendam lepas makan tadi.. Basuh jap...
Susun pinggan kat rak.. Lap dapur. terpercik kena sambal masa masak tadi...
Check air panas dalam flusk.. Takut habis lak nanti malam anak nak susu...
Hmm.. Memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...

Sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong.... Salin la gula...
Check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok.. Nasib baik ade lagi...
Ishh... ni lauk bila ni? Semalam... Dah beku dah... Basuh la kejap....

Pergi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...
Penat dah ni, besok je la basuh... Sidai kain lap je lah...
Tik... Bunyi air dah masak... Salin air dalam flusk...

Ok settle...

Baru teringat tak solat lagi... On da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...
Nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska... Check... Baju 2 pasang, towel...
Towel kecik utk selesema... Calamine lotion untuk sapu ruam... Pampers 4 keping....
Alamak..! Terlupa pulak masukkan botol... Basuh botol jap...

Ok settle...

Ternampak pulak beg g keje... Emmm.. Besok nak pakai beg Polo coklat lah, asyik2 pakai beg hitam ni je...
Salin jap barang2 g beg coklat... Check sume 6 poket beg, takut la tertinggal apa2..
Leceh pulak.. Selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...
Hishhh sempit la beg ni... Hangin je... Nak kena beli ni beg baru... Rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...
Mana flyers tadi ek... Haaa ni die.. Ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..

Ok settle...

Tetiba dengar suara papa... 'U buat apa lagi tu? Tadi kata nak tido'
'Yela... Nak tido la ni.. nak solat jap..'

Masuk toilet.. Buat apa2 yang patut... Cuci muka dulu.. 2 jenis lak tu...
Gosok gigi... Solat... Pakai toner... Pakai treatment cream...
Nak lawa and maintain punya pasal lah ni...
Nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak... Huhu...

Bukak almari... Emmm... Pakai baju hijau ni lah besok... Gosok kejap..
Check baju papa.. Baju papa pun kena gosok jugak ni... Kat bilik belakang...

Laaaaa, napa komputer ni tak tutup ni..?
Gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..
Ishhh... Gi dapur.. basuh..

Sambung gosok baju... Gantung elok2... Kemaskan baju gantung2... Masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat baju kotor...

Ok settle...

Dgr suara papa lagi... 'I dah ngantuk ni..'
Dalam pada nak masuk ke bilik... Owh... Pokok aku dah nak mati ni ha..
Lupa dah 3 hari tak siram...
Ok, siram jap... Check jap pintu ni... Sah tak kunci lagi... Grill pun tak tutup..
Ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...
Bukak lampu luar..

Ni mainan ni sepah2... Masukkan la dalam bakul mainan budak ni...
Banyaknya... Sampai bawah meja makan pun ade... Adoi....

Ok settle...

Ok dah boleh baring... Adoi sakitnya pinggang...
Cium si comel ni kejap... Selimutkan die...
Laaaa.. Nape basah ni...?
Emm, tukar la pampers ni... Tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...
Nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...
Ok sayang tido k... Kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..
Tido sampai pagi k... Good nite.. Sweet dreams...

Aaahh... Sedapnya dapat baring... Mana pulak lotion sapu kurus aku nih...??
Ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus.. Setkan alarm...
Setkan program kerja besok... Pagi kul 9.30 ade meeting..

Ahh... Boring... Panas pulak lotion nih.. Dah la...

Emm.. Sedapnya lelapkan mata...

Ya Allah... Terima kasih untuk rezekiMU hari ini...
Mohon keberkatan dari Mu Tuhan...

Papa pun bangun tutup tv... 'I dah ngantuk sangat ni... Nak tido lah... Citer pun tak best malam ni, bola pun takde...'
Selang seminit, dengar suara papa berkeruh...
Dah agak dah....

So? Apa yang pelik..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?

SEBAB ADE BAAAAANYAK KERJA NAK KENA BUAT....

2 comments:

ber_uwang said...

untung jadi wanita kan.. selalu di sanjung dan di puja.

HANIFF N ADAWIYAH! said...

tanpa wanita, xde la kte...
tanpa lelaki, xde la kte...
lelaki dan wanita dh ditentukan oleh Allah utk berpasangan.
lelaki dan wanita...bkn lelaki dan lelaki dan bukan juga wanita dan wanita...ade hubungan yg boleh dijalinkan...dan kte perlu tau hubungan yg kte bina itu btol ataupun tidak.