November 24, 2009

.:: Kau Berhak Menilai ::.

UM dah sunyi. Bebudak dah ramai balik kampung. Aku jugak yg still kat sini. Yg tinggal pun cuma mak-mak Arab & pak-pak Arab masyamm yg x balik negara diorg. Memang dah biasa setiap kali nak balik bercuti, aku antara yg paling lambat, memandangkan aku menumpang abang-abang yg bekerja. Raya kali ni, Along tak dapat cuti. So aku akan balik dgn Angah. Itu pun hari Khamis malam, lepas Angah habis kerja. Lambat gile. Tak sempat nak tolong mama mengemas rumah. Sorry mama.

Aku baru lepas dinner ni. Nasi goreng ketam. Then teringin makan ayam goreng kunyit. Sup kosong. Order tiga tu.. Abang cafe tgk muka aku je terus dia dapat teka. "Nasi goreng ketam!" sambil jari telunjuk menuding ke arah aku. Aku pun senyum aje. Memang tu je makanan yg boleh tekak aku terima. Kadang-kadang mee goreng mamak. Kadang2 kue teow goreng mamak. Itu je la menu aku hari2. Patut la kurus. Menu lain semua x sedap. Ish. Kalau abg-abg cafe tau aku ckp x sedap, mesti diorg kecik ati. Dah la kat kolej ni aku memang x ramai kawan. Yg jadi member aku pun cume abg-abg cafe n abg Umaidi western. Takde diorg, memang sepatah aku x bercakap dlm sehari. Dah la dgn roomates sendiri pun memang x ngam.

Ape aku bebel ni? Entah.. Just tulis ape yg terlintas dlm kepala.

Aku dah lama simpan ni. Ciri-ciri orang yg lahir bulan Januari:
  • Ambitious and serious.
  • Stubborn and hard-hearted.
  • Always looking at people's flaws and weaknesses.
  • Like to criticize.
  • Smart, neat, and organized.
  • Sensitive.
  • Quiet unless excited or tensed.
  • Rather reserved.
  • Very stubborn and money cautious.
Semuanya ada pada aku. Memang nearly 100% true. Dua kali dia mention tu. Point yg kedua, stubborn. Point terakhir, very stubborn. Aku memang dilahirkan degil ke? Tapi semua ni boleh diubah kalo aku nak. Ye. Aku memang nak berubah. Kesian kat org sekeliling aku. Mesti diorg tak sabar dgn perangai aku. I'm really tired of being me. Being who I am now. Terlalu degil & keras hati.

Yes, I know. Aku tak perfect. Memang aku takkan jd manusia perfect. Suka tgk salah org, tp salah sendiri tak nampak. Aku tau tu. & aku akan ubah. Bila kita sayang seseorang, kita sepatutnya terima baik & buruk org tu. Dan tolong dia perbaiki kelemahannya. Tapi aku kadang-kadang tak buat tu. Selalu nak ikut cakap sendiri. Degil. Keras hati. Tapi percayala. Aku sedang cuba. Bukan aku tak pernah cuba.

Abg, sayang nak minta maaf. Sayang bnyk wat salah. Bnyk wat abg kecik ati dgn perangai syg. Percaya la. I'm trying my best to change. Syg cuba tak jadi degil. Syg cuba tak keras hati. Lepas ni, abg berhak marah. Abg berhak menilai. & abg berhak tegur salah syg.

I love you. With all my heart.

15 comments:

suhida said...

slm ada..slmt berkenalan. :)
baca entry tu mcm tgh bersedih je..jgn sedih2 ye. hidup kena ceria selalu!~

suhida said...

slm ada..slmt berkenalan. :)
baca entry tu mcm tgh bersedih je..jgn sedih2 ye. hidup kena ceria selalu!~

suhida said...

slm ada..slmt berkenalan. :)
baca entry tu mcm tgh bersedih je..jgn sedih2 ye. hidup kena ceria selalu!~

♥miszluna™ said...

huda pun januari gak..

sgt degill..
sgt sensitif..


sian nye xblk lg umah..
xpe..
tggu la angah ada ok?

adaNiff said...

syg,
jgn risaukan abg..abg tetap sygkan Adawiyah utk selamanya...percaya la..abg sentiasa ok n abg fhm syg...u need more time actually...but don wori syg...u have me all the time..kte sme2 jg hbgn kte ni k...byk lg cabaran kat depan tu..kte x tau masa dpn..so,kte kne kuat n jgn mudah mengalah.plizz help me ok,i need u syg..

adaNiff said...

Sincerely Hanx Haniff:

syg,
jgn risaukan abg..abg tetap sygkan Adawiyah utk selamanya...percaya la..abg sentiasa ok n abg fhm syg...u need more time actually...but don wori syg...u have me all the time..kte sme2 jg hbgn kte ni k...byk lg cabaran kat depan tu..kte x tau masa dpn..so,kte kne kuat n jgn mudah mengalah.plizz help me ok,i need u syg..

YobSumo said...

takpa2 dia mesti faham... percayalah.

dan kamu cari kawan byk2 sikit. tak perlu ramai, 4-5 org sudah, atleast ada yg rapat.

hati bernanah said...

aku punya pun betul ada. sebijik sejebon. (maksud aku pasal bulan kelahiran tu) tapi aku Octoberian. lol.

semoga perhubungan korang dipelihara Nya.

--siLEnt_ 5iLh0ueEtte-- said...

eyes2eyes bulan 5.. tp degil gak nih.. ngee =)

adaNiff said...

Kawan rapat ade la Yob. Its just that kat kolej ni je yg x de.. huhu..

adaNiff said...

Suhida.. Slm perkenalan.. Thanks. :)

adaNiff said...

Laila pun degil yea.. Huhuhu... Yg lahir januari semua degil kot..

adaNiff said...

Amin. Thanks hati. walaupun bernanah tp hati ko baek punye. :)

adaNiff said...

Thanks abg. Luv u soo much. Abg pn kena tlg syg gak k.. :)

Cicak Man said...

Ada..lahir januari ye?huhuhu...sabar la hanif ye..syg Ada kan?biar la dia degil sebab dia lahir bulan januari..yg hanif bulan berapa lahir?januari jg?