August 09, 2009

.::Destinasi Bajet [Habiskan Duit]::.

I have a major short term memory lost. Yes. So before I totally forget the excitement of our trip to Port Dickson (and Telok Kemang) this weekend, I better start writing... Ini mungkin entry terpanjang pernah aku tulis. Haha..

Hmm.. Where to start.. Well, we had planned to go to Nilai few weeks ago, to buy some kain pasang for the preparation of Hari Raya. The plan is not well planned, since Along and Angah are quite busy with their works.. Finally, plan tu menjadi juga. I thought we will just be going to Nilai, then chow balik KL at the same day. But then, ghope-ghopenye Along ade plan lain.. He planned to go to Port Dickson..! Wahaa.. Sangat lame aku x gi PD.. Kali terakhir, emmm entah.. aku x ingat bila.. Mase kecik2 dulu kot..

Oo ooo aku ketahuan memiliki blog ini.. Huuu.. See the chat boz beside my blog?? Well, Jerik is my brother a.ka.a Angah.. Leh plak bincang psl nak gi Nilai kat chatbox itu.. Huhu...

Actually, my plan on Saturday is of course to meet Chenta. He promised me to buy BUM shoes yg kitorg dah usha last week.. Huarrrghh!! Melepas kasut baru.. Next week ye Encik Haniff. Saye tetap mahu kasut merah hitam itu... Hiks.. So memandangkan plan dgn Chenta x menjadi, aku dgn bersemangat nak ajak Chenta gi PD skali.. Angah on je. But then I got a text msg from Along saying, "Kul 8pg aku amik. No bf allowed. Tq.".. Huarrggghhh!! X dpt bawak Chenta.. Pasrah aje lah dgn keputusan tuan punye kereta......

So, our journey started on Saturday morning.. Along fetched me at UM at about 9 am.. (huhu.. janji kul 8). Then, we went to Shah Alam to fetch Angah.. Like always, macam2 cerita kitorang sembangkan.. Mmg dah lame x jalan2 dgn diorg eventhough duk dekat2 je..

We reached Nilai 3 and went to few kedai kain. Mate berpinar2 tgk bnyk sgt pilihan kain yg chantek2.. We finally decided to choose chocolate as the theme color for this year's raya. Tak nak tunjuk kat sini kain pasang yg dibeli. Tak surprise.

Then, our journey continued to Seremban. Kite pegi mall ape eh?? Haa kan aku dah ckp, short term memory lost. Tp yg penting kat Seremban 2 kot. Haha. We bought some shirts there. Bought something for Chenta too.. Heh.. Angah dpt rembat kasut Converse merah hitam.. Wargghhh..!! Merah hitam jugak..!! Chenta..!! Saye nak kasut saye..!! Hehe..

Pastu, destinasi bajet menghabiskan duit ini diteruskan lg ke Port Dickson.. Pantai chantekk..!! Heaven..!! Excited gile.. So, kitorang pun teruskan perjalanan utk cari tempat berteduh utk malam hari. Pusing punye pusing punye pusing, kitorang terjumpe 1 hotel yg bg harge yg agak affordable.. RM80. Ok la tu. Berbaloi-baloi...! Inilah hotel tempat kami berteduh itu. Chola Beach Hotel. Kat Teluk Kemang betul2 sebelah Cozzy Hotel. Actually kawan Along recommended Cozzy Hotel but the price is RM200. Tak berbaloi-baloi...!

Bilik kami betul2 kat atas signboard Chola Beach Hotel tu. Sgt convenient bilik ini.. Ade TV, almari, 1 queen sized katil and 1 queen sized tilam kat bawah. Ade aircond. Aku conquer tilam kat depan tv tu sorg2. Hehe..

After punggah2 brg dlm bilik, dgn sepantas kilat kitorg pun gerak ke PD smula sbb dah tersgt lapo.. Lapo weh.. Dah kul 4 lbih tp x lunch lagi. Oleh kerana journey ini ialah journey bajet, jadi kami pun beli mknn kat pasar malam PD. Aku n Along mkn nasi kerabu n ayam percik. Nasi kerabu pedas. Sedap jugak. Angah mkn nasi lauk apentah dgn montot ayam percik. High cholestrol. Pastu beli buah jugak. Mata kucing, plum, lai, epal. Banyak kan??? Betul ke ini yg dinamakan BAJET? Eheh.. Layankan aje perut yg lapar itu....

Kitorang makan agak x syenonoh ptg tu since x de meja kosong spjg pantai. Makan atas rumput je. Dgn gagak itam yg bnyk.. Akkk akkk akkk akkk akkkk kat atas kitorang. Nasib bek diorg x larikkan ayam percik yg sedap itu.

Lepas makan, ape lagi.. Time to snap some pics and mandi manda.. Aku x mandi sgt, sbb ramai org. Tak selesa sgt. Mandi smpai aras peha je. Lgpun pakai long sleeves. Diorg berdua je yg sakan mandi. Aku ialah...tukang jaga beg. Terima kasih.

Aktiviti malam hari. Makannn...! Dari siang hari lg aku terus menerus mention kat Along, nak makan seafood.. nak makan seafood.. Smpai Along naik boring. Haha. So, malam tu kitorang mkn seafood lah. Kat Nasreen Songkhla Seafood. Fullhouse restoran tu.. Makanannye, boleh tahan la. Kitorang order pari bakar, tomyam Pok Tek (ye ke cmni ejanya?), kerabu mangga, sotong goreng tepung. Kenyang perut suke hati....!!!!


Then, kitorang jalan2 lagi kat PD utk penuhi aktiviti di malam hari. Masuk kedai bundle yg gak besar kat tepi jalan. Lame gak la pusing2 dlm tu. Try topi, usha baju.. Along grab sweater Uniqlo (Angah kate brand from Korea). RM5 hengget. Berbaloi-baloi...! Tapi, ade sedikit 'rembesan' kat bhgn dada blah kiri sweater tu. Haha.. Hingus org Korea?? Euwww... Tapi Along layankan aje. Sweater tu mmg cantik. So, abaikan rembesan itu. Haha. Angah plak dah lame teringin rantai ala-ala askar. Kebetulan terjumpe kat pasar malam PD tu.. So, dia grab. RM15 hengget. Berbaloi-baloi juga. KL susah dpt harge tu kot..


Pas dah letih merewang, kitorang pun balik la ke hotel penginapan bertaraf 5 bintang itu. Haha.. Mata pun dah kuyu, aku x sedar what time aku terlelap. Tp yg pasti, Along paling awal tertido & paling awal terjaga...

The next morning (pagi tadi la maksudnye), seawal pagi aku n Along sempat curik masa layan view tepi pantai while Angah masih dibuai mimpi.. Jalan2 tepi pantai dgn jeans.. Air laut tengah pasang. Habis basah sluar aku. Dah la x bawak sluar spare. Layankan aje. Sempat jugak snap beberapa photos & usha org main banana boat & usha mamat-mamat ensem bermandi manda di tepi pantai (hohoho.. Chenta jgn mawah).

We bought nasi lemak for breakfast. 4 bungkus. Along mkn 2 bungkus. Ye, Along sgt bnyk makan. Mlm tadi pun dia yg habiskan ikan pari bakar since aku n Angah dah sgt2 full. Along ialah tong sampah dlm cerita ini. Heh.. Pastu, aku tertidur lagik dlm bilik aircond tu..

At about 11 am, kitorg pun siap2 utk check out & bertolak balik KL. X puas sebenarnye, coz aku x dpt mandi sakan kat pantai. Hehe. Maybe next time.. Perjalanan balik, kitorang singgah Seremban. Makan Pizza kat Seremban Parade. Mediterrannean Chicken Pizza. Sangat sedap. Aku juga sempat grab cadar Novelle berharga rm19.90. Berbaloi-baloi lagi.


Aku tertido dlm perjalanan balik. Sangat penat. Tapi seronok. Dan berbaloi-baloi. Tapi aku tak pasti sama ada destinasi kami sebenarnya destinasi bajet atau destinasi menghabiskan duit. Sebab duit dlm wallet aku pun macam susut je ni. Huu.. Tapi takpe. Sekali sekala. Release tension kerja. Dan seronok dpt bercuti especially dgn abg2 yg sporting itu.

Destinasi yang dirancang seterusnya, Bukit Tinggi. Along dan Angah. Sila belanja saya lagi. Terima kasih. Sayang kamu berdua.
Pagi yang gelap
Kini sudah terang
Aku adikmu
& engkau abang...

~toodloo~

2 comments:

firdhaikal chinta illahi said...

bestnya...dah lama tak cuti2 bajet nie....
pegi tak ajak aku nie...

Secrets Boutique said...

bai if g sane...mesti my mom nk g mamam kt nasreen tu....ok gak la...hehe....=)