May 11, 2009

.::Short yet Sweet::.

Lil' sis and lil' bro

Setelah berhempas pulas menghadapi assignments & exam, at last aku berpeluang bercuti walaupun x sampai seminggu. Last week was the best week ever.. Aku dan adik-adik decide utk ke kawasan air terjun yg mmg dah lame aku tak jejaki.. Air Terjun Teladas namenye.. As I remembered the last time aku ke sana is when I was in Standard 4.. Mama dah siap watkan makanan utk picnic kat kawasan air terjun tu. But it ended very tragic. Sesampai je kat sane, ramai org duk kerumun trak polis.. Dua students meninggal, lemas kat situ.. Aku sempat gak intai dari tingkap kereta abah, kaki mayat yg putih pucat & kaku dlm trak polis.. Huhu.. Freaky.. Since then, mmg mama x bagi kitorang gi kwsn waterfall tu.. Bekal yg mama siapkan utk picnic aritu pun kitorang makan kat rumah je..
ddddd
Ntah macamane last week aku teringin sgt tgk keadaan air terjun tu.. and mama bagi green light to my lil brother yang baru saje dpt lesen kereta bawak aku and my lil sis gi sane.. Huhu.. Seronoknye tak terhingga.. Sesampai je kat sane, we were surprised that kawasan air terjun Teladas yg lama dah x cantik macam dulu.. Agak terbiar.. Sedih juga la tgk keadaan kat situ.. Like there is no initiative from the authority utk jaga kawasan tu macam dulu..
dddd
Then my lil sis ckp ade satu lagi kawasan yg dah direnovate dekat2 dgn kawasan lama tu since dia ialah seorang ahli Pengakap yg berwibawa & selalu ikut program Pengakap sekolah gi camping kat area2 situ.. Then we all decided to go there.. Hmm.. Ok juga la.. Kawasan cantik, dah ade jambatan.. So kitorang sempat gak la celup2 kaki dlm air.. Hehe.. Tak seronok nak main lame2.. Air kat situ pun nampak tak berapa bersih.. But at least dapatlah aku cuci mata tgk kawasan hutan dan air sungai kat situ walaupun kitorang balik dengan sedikit kehampaan.

Kawasan Air Terjun Teladas yg baru

The next day, we went to UiTM Jengka to fetch Ana, my sis yg tgh study kat sana.. She's done her semester exams too.. So kena angkut barang2 dia balik umah.. My lil' bro Shahir amik short cut, ikut jalan Kuala Sentul to reach Jengka.. Abis angkut barang2 Ana, dlm perjalanan balik umah tu, we all decided to go to the other river area kat kawasan Kuala Sentul.. Kalo tak salah name sungai tu Sungai Yeh.. Kirenye nak menebus kehampaan semalam la ni, since Air Terjun Teladas tak best. So kitorang pun wat pit stop.. Short yet sweet. Kitorang tak nak lepak mandi manda lame2 since tak inform kat mama.. Tak pasal2 dia mengamuk kat umah kalo dpt tau kitorang meronggeng kat sungai.. Dan yg bakal paling teruk kena marah mestilah aku.. Kakak paling tua.. Huhu..
ddd
Kawasan sungai tu tersangatlah chantek!!!!! Ramai yg mandi-manda kat sana, dtg dgn family masing2.. Memang best... Tapi kitorang ni terpaksalah menahan kesangapan bermandi-manda.. Just dpt celup2 kaki je laaa.. We enjoyed our evening kat sana.. Dapat tangkap ikan lagi, with my bare hand! Next time mesti pergi lagi.. Dan yg pasti aku akan bermandi-manda.. That's my promise! Last but not least, Cintailah Sungai Kita.. That's the most precious treasure we ever had.. Mesti dijaga elok2 ye kawan2..


Main celup2 kaki.. Sangap nak mandi sebenarnye..
ddd
~toodloo~

No comments: